Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 26. mai 1999 kl 19.35 Forbruker-Refleks

Forbruker Refleks

NRK1 onsdag 26. mai kl 19.35
Forbruker- Refleks

Sykkeltrøbbel i fokus

Våryre syklister møter problemer når de skal ta tohjulingen ut i Oslotrafikken. Imens sitter Oslo kommune på fire øremerkede millioner som skulle vært brukt til å utbedre gamle og lage nye sykkelstier i hovedstaden.
Hvorfor har ikke kommunen brukt pengene? Og hva har de tenkt å gjøre med saken? Kommunen må svare sinte syklister i kveldens Forbruker- Refleks.
NSB får også sterk kritikk for å gjøre syklistenes hverdag vanskelig. Mange togstasjoner tar ikke imot sykler. Og skal du på langtur må du levere sykkelen fra deg to dager før du skal reise. Syklistenes landsforening raser, mens NSB mener de har et godt tilbud.

Farlig genmat?
Er det farlig å spise genmodifisert mat? I dag finner vi matvarer både i helsekostbutikker og matvareforretninger som inneholder små mengder med genmodifiserte råvarer. Hvis suppeposen inneholder mer enn to prosent av f.eks. mais eller soya som er genmodifisert, skal posene merkes. Men hva så? Er det da trygt å spise dem?
Forskerne strides. Rapporter som viser at det kan være farlig, er svært omstridte. En av årsakene til usikkerheten, er at det er forsket lite på dette området.
Norges Forskningsråd bruker nesten 3 milliarder kroner på forskning i år, bare 1 million brukes på forskning på genmodifisert mat. I tillegg bruker de et par millioner på å finne ut hva slags holdning norske forbrukere har til denne type mat.
Professor Terje Traavik ved Norsk institutt for genøkologi i Tromsø krever nå at norske myndigheter kommer på banen og får igang uavhengig forskning for å se på eventuelle bivirkninger av genmodifisert mat. Statssekretær Jesper W. Simonsen i Miljøverndepartementet svarer i Forbruker- Refleks.

Tid for bryllup
Nesten 30.000 gifter seg den neste fire sommermånedene. Og brudestas er kostbart. Lønner det seg å være leie-brud eller eie-brud? Reporter Birgitte Lund Nakken har sjekket prisene.
Temaet i Internett-hjørnet er spill. Hvem gjør det? Og hvorfor? I programmet får vi også se hvilke spill som finnes på markedet.

NRK1 onsdag kl 19.35

Forbrukermagasin fra NRK Fjernsynet, Faktaavdelingen
Prosjektleder: Cecilie Ellingsen
Programledere: Marie Sjo og Egil Teige
Pressekontakt: Anne- Marie Astad, tlf 23 04 98 41