Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 11. november 2002 kl 20.00 Barmeny

Dagens mat hos en vinbonde

Pietro Monaldi og datteren Chiara viser Lars Barmen vinåkeren. (Foto: Helge Semb, NRK)
Pietro Monaldi og datteren Chiara viser Lars Barmen vinåkeren. (Foto: Helge Semb, NRK)
Lars Barmen befinner seg fremdeles i Italia, denne gangen i Canelli i Piemonte. Vi følger familien Monaldi gjennom dagens måltider.

Frokosten starter på den lokale baren, og etterpå er Lars med på torget for å gjøre innkjøp til blant annet dagens lunsjmåltid.

Senere deltar han med liv og lyst når lunsjen skal tilberedes. Han får også prøve seg som grissini-baker, og klarer ikke å holde hendene unna grytene når familien spiser kvelds på en mottakelse for vinprodusenter.

Oppskrifter:

Epleterte
Tertedeig:
2 dl mel
1 ss sukker
75 g smør
2 ts vann

Kjør mel, sukker og smør i en hurtigmikser til smøret er jevnt fordelt i melet.
Spe med vann og kjør videre til deigen samler seg.
Ta den ut av maskinen og klem den sammen til en fast deig.
Pakk den inn, og oppbevar den kaldt i minst en time .

3 ss temperert smør
4 store epler
3 ss sukker

Bak deigen ut til en tynn, rund bunn og legg den i en terteform på ca. 25 cm. Prikk deigen med en gaffel og pensle den med 1 ss smør.
Skrell og skjær eplene i skiver på ca. 3 mm i tykkelse og legg dem pent utover tertedeigen. Pensle med 2 ss smør og strø med sukker. Bak i ovn på 200 grader i ca. 20 minutter.

Skinke og aspargesgrateng
300 g mild hvit ost
2 dl melk
3 eggeplommer
12 asparges
8 store skiver skinke

Skrell og kok aspargesene i lettsaltet vann i 15 minutter, avkjøl i isvann og sil av vannet. Skjær osten i terninger og ha den i en kasserolle med melk. Varm opp forsiktig under omrøring. Når den er smeltet, tilsett eggeplommer og rør til det tykner. Ta av varmen og rør av og til under avkjøling.
Legg skinke på et brett og fordel asparges oppå. Legg på en skje av sausen og rull skinkeskivene rundt aspargesen. Legg alle rullene i en ildfast form og fordel resten av sausen på toppen. Gratiner i ovn på 200 grader i ca 15 minutter.


Ravioli
3 l vann
2 ss salt
400 g små ravioli med kjøtt og grønnsaksfyll
3 ss smør
8 salvieblad
100 g revet parmesan


Kok opp vann og salt og ha i ravioliene. Kok i 2-3 minutter.
Varm smør og salvieblader i en vid kjele i 2-3 minutter. Ha ravioliene over i smøret og vend godt om. Dryss parmesan over.


Carpaccio
400 g kalveplomme eller kalv ytrefilet
4 ss olivenolje
2 ss sitronsaft
1/2 ss salt
50 g parmesan i tynne flak

Skjær kalvekjøttet i så tynne skiver som mulig og legg dem utover et serveringsfat.
Bland olje, sitronsaft og salt i en liten skål og drypp dette over kjøttet.
Legg parmesanflak over til slutt.

Risotto med asparges
8 grønne asparges
4 sjalottløk
3 ss olivenolje
1/2 dl hvitvin
300 g risottoris
7,5 dl lys kraft
2 ss smør
6 ss revet parmesan
Pepper, evt. salt

Skrell og kutt asparges i 1 cm lange biter. Hakk løken fint og fres alt i olivenolje i en vid kasserolle. Tilsett hvitvin, ris og kraft. Kok under omrøring i 16 minutter, tilsett smør og parmesan og smak til med salt og pepper.

Egenprodusert matprogram
Programleder Lars Barmen
Ved Bjørn Holmgren og Helge Semb
Prosjektleder Are Fiva
Pressekontakt Anna-Marie Normann, 23 04 78 53 / 907 75 758