Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 9. juli 2003 kl 20.25 Cityfolk: München

Vinh, Tuula og Rosi i München

Tryllekunstneren Vinh driver vietnamrestaurant i München.
Tryllekunstneren Vinh driver vietnamrestaurant i München.
Vinh Ngyen har etablert seg med vietnamrestaurant i München etter at han flyktet vestover gjennom Berlinmuren. For Tuula Lindemeyer er det godt å være i denne byen, bl.a. fordi hun har en vanskelig adopsjonshistorie bak seg i Finland. Og hjemme hos Rosi Marks dreier det meste seg om kosmetika og Tupperware.

Vinh Ngyen "hoppet av" fra øst til vest da han var på turné i Øst-Tyskland med en gjøglertrupp i 1989. Under urolighetene i november samme år så han sitt snitt til å komme seg gjennom Berlinmuren. Slik sa han farvel til sitt gamle liv og skaffet seg et nytt.

Men gjøglingen og tryllekunstene gav han ikke slipp på, noe som kom vel med i hans nye liv som restauratør for en liten vietnamesisk restaurant i München.

Tuula fra Finland
Også Tuula Lindemeyer er innvandrer til Tyskland, og sitt tyske etternavn har hun fra sin mann. Han bor i en annen by langt vekk fra München, så Tuula lever i et pendlerekteskap. Hun har en høyere administrativ stilling på et av byens sykehus.

Familiesituasjonen hjemme i Finland ble uutholdelig for Tuula i hennes yngre dager. Lenge ble det hemmeligholdt at hun var adoptert. Da hun fikk vite sannheten, fulgte hun trangen ikke bare til å forlate familien, men også landet.

Tupperware-party
Hvor mange Tupperware-parties 72 år gamle Rosi Marks har holdt, har hun ikke oversikt over. Hennes Tupperware-samling er enorm, artiklene dukker opp overalt i ekteparet Marks hjem, noe husbonden ikke er like begeistret for.

Rosi forhandler også et kosmetikkprodukt, og hun lagrer hundrevis av enheter i hjemmet. Bortsett fra at hun tjener litt ekstra penger på dette, synes hun virksomheten er morsom og dessuten treffer hun folk.

Om serien
NRK Østlandssendingen er medlem i sammenslutningen av redaksjoner i den europeiske kringkastingsunionen EBU. Her har NRK de to siste årene vært medprodusent i "Cityfolk", som nå går på lufta i sin sjette sesong.

- "Cityfolk" har som mål å vise fram det mangfoldige livet i Europa, forteller prosjektleder Kjetil Saugestad i Østlandssendingen. I hvert program møter vi tre ulike mennesker med hver sin historie. De er helt uavhengig av hverandre, men bor i samme by.

I år bidrar Norge med tre portretter av folk i Oslo (sendes i august). På kartet står ellers Amsterdam, Lisboa, München, Stockholm, Narva (Estland), Dublin og Barcelona.

Utvekslingsprogram
Kontaktperson i Østlandssendingen: Kjetil Saugestad, mob.tlf. 90 93 34 92
Pressekontakt Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57