Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 3. januar 2009 kl 00.15 Ny vår for kjernekraft

Kjernekraft på frammarsj

Er kjernekraft svaret på klimautfordringene?
Er kjernekraft svaret på klimautfordringene?
Kjernekraftindustriens talsmenn har fått nye argumenter etter at klimaendringene ble et problem. Kjernekraft vinner gjennom og folk lytter til argumentene mer enn før. Men med tanke på miljøgevinst er dette en sak med flere sider.

I en kanadisk dokumentar følger vi en industri som igjen er på frammarsj – kjernekraftindustrien. Dens talsmenn mener at kjernekraft er løsningen på energispørsmålene i en verden som lever i frykt for klimaendringer.

Hovedargumentet er at kjernekraftverk ikke slipper ut CO2. Det er en sannhet med modifikasjoner.

Nei til kull, gass og olje
Framover mot 2030 vil verdens elektrisitetsforbruk stige til det dobbelte av i dag. Verdens kull-, gass- og oljefyrte kraftverk vil måtte utgå i stor skala.

Kjernekraft synes å være eneste mulige metode for å erstatte disse.

Verden rundt
Dokumentaren tar oss verden rundt på leting etter et svar. 27 nye atomkraftverk er for øyeblikket under bygging, og ytterligere 136 vil bli påbegynt i løpet av det nærmeste tiåret.

På rundreisen skygger vi ikke unna problemene med kjernekraft. Blant annet blir det besøk i kontrollrommet ved kjernekraftverket i Tsjernobyl.

Vi avlegger også en visitt hos verdens første atomkraftverk, Calder Hall, anlagt i Nordvest-England i 1956. Her er reaktorene avkjølt med CO2-gass.

Gamle verk
Hvordan står det egentlig til med verdens gamle kjernekraftverk? Et besøk til et av Sveriges kjernekraftverk som var i vanskeligheter i fjor, er lite betryggende.

Kjernefysisk avfall fra kjernkraftproduksjon er et annet hovedproblem, og i dokumentaren skal vi på en undersjøisk reise på bunnen av Østersjøen. Her blir atomavfall lagret i et stort deponi.

Kanadisk dokumentar (2007)
Originaltittel: The Nuclear Comeback
Produsert av: Films Transit
Produsert av: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900