Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 19. juli 2005 kl 15.20 Norske filmminner: 1958

Ungdom anno 1958

Sinsen-gjengen på rockekonsert
Sinsen-gjengen på rockekonsert
Sinsen-gjengen bryr seg ikke om verdensbegivenhetene. De er opptatt av rockelåter på Radio Lux, kjærlighetseventyr og kameratskap. Men så rammes gjengen av en tragedie....

Filmens tittel "1958" refererer til det året da amerikanerne skjøt opp Explorer I og russerne Sputnik III, da Bulganin ble styrtet i Sovjet og folkekommunene ble innført i Kina.

Det er imidlertid ikke slike begivenheter som opptar filmens ungdommelige hovedpersoner - medlemmene av Sinsen-gjengen. For dem er det langt viktigere å vite hvilke rockelåter som befinner seg på Radio Lux' Top Twenty og få sett den nyeste filmen med Elvis Presley.

Det er viktig å bli godtatt av gjengen, det er viktig å være lojal mot kompiser og det er - for enkeltes vedkommende - viktig å møte forberedt til skoletimene. Men stort sett er det viktigere å kjenne sin Tommy Steele enn å kjenne sin Ibsen.

Sinsen-gjengen
Filmens hovedpersoner er ungdommene i gjengen - i første rekke trekløveret Arne, Tove og Beate, alle elever i 2. real på Sinsen skole. For øvrig består gjengen av Knut, Jan og Doffen som er i fast arbeid, skoleelevene Hanser'n, Morten, Eddie og Wenke, samt Rødtopp og Inger Lise som hverken går på skole eller er i fast arbeid.

Det er ingen spesielt tøff eller kriminell gjeng vi har med å gjøre. Av og til finner de på gærne ting som å rappe biler, men drivkraften er snarere ansvarsløs eventyrlyst enn kriminelle tendenser.

Handlingen
Filmen handler om gjengen. Medlemmenes små kjærlighetseventyr, deres kameratskap og lojalitet på den ene siden, og deres innbyrdes konkurranse om jenter og posisjon på den andre.

Vi følger gjengen i medgang og motgang. Følger dem på rockekonsert, på rockefilm, hyttetur, tivolibesøk og biltyverier. Men vi møter dem også i mer trivielle situasjoner som på skolen og på hjemmebane der generasjonsmotsetningene ofte er store.

Mot slutten av filmen opplever vi så tragedien som ryster gjengen i dens grunnvoller, og gjør at den aldri mer blir det den var.

Norsk spillefilm fra 1980.
Manus: Jan H. Jensen og Tore Torell
Regi: Oddvar Bull Tuhus
I rollene: Cecilie Holter, Rune Dybedahl, Anders Volle, Tone Christine Senstad, Margot Alfstad, Jappa Calmeyer, Lars Espen Backe, Steinar Raaen m.fl.
Pressekontakt: Anna-Marie Normann , tlf 23 04 78 53