Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 16. juli 2009 kl 20.20 Der fartøy flyte kan

Dar gjekk dampen

Dag Lindebjerg besøker øykommunen Utsira, som er helt avhengig av båt. (Foto: NRK)
Dag Lindebjerg besøker øykommunen Utsira, som er helt avhengig av båt. (Foto: NRK)
En viktig hendelse på 1800-tallet var utvilsomt fremveksten av faste rutebåter langs kysten. Disse båtene ga mulighet for økt handel og mobilitet, og en ny hverdag for kystbefolkningen på øyer og i fjorder over hele landet.

Fremdeles er mange steder helt avhengige av rutebåten sin, og i dette programmet tar Dag Lindebjerg oss med til veiløse gårder langs Sognefjorden hvor rutebåten "Sylvarnes" fremdeles er en forutsetning for bosettingen.

I Osterfjorden er selveste gamledampen "Oster" nå restaurert og går turistturer til sine gamle kaier. Båten som ble hele landets symbol på dampbåtrutene etter at Ivar Medaas sang den inn i folks hjerter, er i dag Osterfjordens smykke og viktigste kulturskatt.

I programmet tar vi også turen til øykommunen Utsira, hvor de er helt avhengig av båtene sine. I Bergen derimot, kjører den 60 år gamle BEF1 kun turistruter nå i bilens tidsalder.


Om programmet
Dag Lindebjerg kaster loss for en åtte ukers båttur langs kysten. Programlederen ta oss med om bord i båter som alle har, eller har hatt, en viktig betydning for land og folk. Han ror gjennom Finnmark og fisker i Lofoten, Nordsjøen og Hardangerfjorden. Han seiler galeas til Shetland, tar rutebåten i Sognefjorden og bygger båter på Sunnmøre.

Vi får høre historier om et folk som har vært helt avhengig av båt i sitt daglige virke, og som derfor har bygget og utviklet fartøyer gjennom tusener av år.

De åtte programmene har hvert sitt tema: robåter, seilbåter, fiskebåter, passasjerbåter, ferskvannsbåter, fritidsbåter, båtbygging og båtfolket.


Egenproduksjon fra Program riks, Hordaland fra 2007.
Programleder: Dag Lindebjerg
Prosjektleder: Trond Lillealtern
Pressekontakt: Sidsel Linden, tlf 23 04 98 41/402 002 11
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900
info@nrk.no