Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 30. oktober 2013 kl 22.20 Norsk nok?

Den delte byen


På skolene i Oslo er det store ulikheter mellom øst og vest når det gjelder andelen minoritetselever. Deltakerne i "Norsk nok?" blir utplassert på hver sin side av byen for å utforske forskjellene. Er segregering egentlig noe problem?

De åtte deltakerne våkner opp til en ny dag i huset. De får beskjed om å gjøre seg klare for et skolebesøk, og blir delt i to grupper. De fire som til vanlig bor på østsiden av Stor-Oslo - Rama, Monta, Vera og Fahim - skal besøke Midtstuen skole på Oslos vestkant. Det er den skolen i byen som har færrest minoritetselever, bare sju prosent.

Parallelt skal Mona, Rune, Natacha og Julius besøke Gran skole på Oslo øst. Her har hele 97 prosent av elevene minoritetsbakgrunn.

Når deltakerne er tilbake i huset, har skolebesøkene utløst en diskusjon om segregering. Er det riktig at vi skal bo så delt i samme by? – Hvis elevene selv ikke synes det er noe problem med segregering, er det da noe problem? undrer Mona.

Monta og Rama er uenige. – Hvorfor skal jeg integrere meg hvis vi skal bo så delt, spør Rama.

Om serien
40 år med innvandring har endret Norge og oppfatningen av hvem nordmannen er. Mest synlig er det i Oslo, hvor hver fjerde borger har bakgrunn fra et annet land. Men selv om vi bor tett i hovedstaden, bor vi likevel ofte adskilt.

"Norsk nok?" bringer sammen åtte vidt forskjellige mennesker – fire «gamle» og fire «nye» nordmenn som vanligvis ikke ville hatt kontakt. Nå flytter de sammen for å lære hverandre å kjenne. Ulik bakgrunn og tro havner under samme tak. Verdier og holdninger blir satt på prøve.

Utover i serien, etter oppholdet i huset, skal de besøke hverandre hjemme to og to. Her får de brynt seg på forskjeller, samtidig som de blir enda bedre kjent. Lærer de noe av hverandre når de inviterer mennesker de til vanlig ikke ville omgås inn i livene sine, eller blir fordommer bekreftet?

Presentasjon og bilder av hovedpersonene finnes i premiereomtalen:
Norsk nok? - episode 1

Norsk dokumentar/realityserie
Produsert av: NRK Dokumentar og samfunn (2013)
Prosjektleder: Ellen Benedikte Kasnes, 986 43 872
Pressekontakt: Helene Amlie, 951 00 299
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, 815 65 900


LENKER
  • Norsk nok? - episode 1