Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 26. september 2013 kl 20.15 Vinn eller forsvinn

Kostbar vei mot toppen


Kronene ruller raskt når en ung alpinist sikter mot toppen. Alpintalentet Fia har tilbrakt 43 av årets dager på treningsreiser på snø før sesongen starter. Nå er hun klar for nok en tur, denne gang til Alpene. Også dyrt utstyr må handles inn foran vinteren.

Fia og treningskameratene hennes i Stabæk Alpint gleder seg til treningsreisen til Sölden. Men det viser seg snart at noen av dem har litt andre forventninger enn treneren Martin Andersen. Smugspising av sjokolade og "lure" snarveier på løpetrening får Martin til å tenne på alle pluggene. Da blir det oppvask, med kjeft og straff for de skyldige!

De unge synes Martin er for streng, men treneren mener selv at hans rolle er å være en tøff autoritet, som får mest mulig utav dem som idrettsutøvere.

Fia er også måtelig fornøyd med at mamma Rikke er med på turen. Hun er enda strengere enn treneren på kostholdet, og passer ekstra godt på datteren sin.

For mye lek
Også Sivert lader opp til sesongen. Han synes de ordinære treningssamlingene blir for mye lek, og presser seg selv ekstra hardt på egentrening, til tross for advarsler både fra faren og treneren.

Trener Bjørn Baklid opplevde selv å gå på en skikkelig smell som ung på grunn av overtrening. Han får Sivert til å innse at han bør "hvile seg i form" i dagene før Ungdommens Holmenkollrenn. Rennet er sesongens største mål for Sivert – men så skjer det noe uforutsett.

Redd for å svikte
Cheerleader Camilla og resten av junior elitelaget på Nedre Romerike Tigers ligger i hardtrening foran European Open i Paris. Det er Camillas aller første internasjonale konkurranse, og hun er redd for å gjøre feil som ødelegger for laget. Hvordan vil hun takle presset når det virkelig gjelder?

Om serien>
Unge idrettsutøvere lever med høye krav og forventninger. Hva skjer i overgangen fra barndom til ungdom, når alvoret setter inn og det ikke lenger er medaljer til alle? Serien "Vinn eller forsvinn" går tett på hverdagen til fem unge, med trenere og foreldre, innenfor idrettene alpin, langrenn, cheerleading, håndball og fotball.

I løpet av seriens fem episoder berøres spørsmål og problemstillinger som mange vil kjenne igjen: Hvem er det som setter målene – den unge selv, eller foreldre og trenere? Hva motiverer, pushing eller pusing? Hvordan få med alle, og samtidig inspirere dem som vil satse? Er det greit å være med mest for moro skyld når resten av laget vil vinne? Er håpet ute for den som får en idrettskade tidlig i tenårene?

Hovedpersonene
Fia Viksjø i Stabæk Alpint (12) elsker å stå på ski, men hater trening på barmark. Hun tilhører en familie som har dyrket alpinsport i generasjoner. Ifølge treneren er hun et klart skitalent, men hun må jobbe hardere, mener han.

Langrennsløperen Sivert Laukli (13) på Konnerud Ski i Drammen liker derimot å trene så det gjør vondt. Han hadde gjerne trent to ganger hver eneste dag om han hadde fått lov. Treneren og faren mener han risikerer å bli overtrent, men Sivert tar ikke advarslene helt alvorlig.

Camilla Nilsen (12) fra Kurland fant sin idrett da hun som syvåring var publikum på et cheerleadershow. Nå er hun med på elitelaget til Nedre Romerrike Tigers. Her er det knallhard trening og tøffe stunts som gjelder, og jentene må hele tiden forsvare plassen sin på et lag som kjemper om topplassering internasjonalt.

Tamina Rauf (14) fra Nedre Grorud blir vi kjent med fra episode 3. Den skoleflinke jenta er ny på håndballaget til Vestli IL, og vil gjerne gjøre det godt. Men som nybegynner har hun verken den formen eller rutinen som treneren ønsker seg. Er det plass for henne på et lag som vil vinne?

Thomas Tvedten (12) møter vi i episode 4 og 5. Han spiller fotball på Oppsal IL, og har drømt om å spille for Manchester United siden han var liten gutt. Nå skal guttene begynne med 11er fotball, og nåløyet til førstelaget er trangt. Alvoret har begynt.

Dokumentarserie i 5 episoder
Egenproduksjon fra NRK Feature, Dokumentar og Samfunn (2013)
Prosjektleder: Cathrine Wik
Post-regi: Nader Izadpanah
Redaksjonsjef NRK Feature: Morten Møller Warmedal
Presseansvarlig: Helene Amlie, 951 00 299
TV-seere kan kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900

Pressebilder av alle hovedpersonene finnes i premiereomtalen:
Vinn eller forsvinn - episode 1


LENKER
  • Vinn eller forsvinn - episode 1