Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 17. januar 2012 kl 19.45 Ut i naturen: Et år i Vassfaret

Kongeørn og bjørn


Tor Ola Skogstad fikk sitt største ønske oppfylt - et år i villmarka i Vassfaret med familien - kona Catharina, Julie(9) og Thea(10). Etter et halvt år begynner familien å finne rutiner som gjør at de takler å bo uten strøm og innlagt vann og å befinne seg en dagsmarsj unna nærmeste bebodde hus. Dette på tross av at det ble den kaldeste vinteren i Vassfaret på 30 år.

Livet i villmarka er likevel ikke helt uten dramatikk. En dag kommer kongeørna stupende for å ta den ene katten, og etter hvert blir Julie så syk at familien må ta seg til bygds for å få henne på sykehus.

Det store spenningsmomentet når våren kommer er om det har ligget en bjørn i Vassfaret denne vinteren. Under Nevlingskollen ligger en død elg, og hvis det kommer en bjørn ut av et hi denne våren er det sannsynlig at den vil oppsøke elgen for å ete. Derfor tilbringer familien noen uker i april på Aurdalssætra, lenger ute i Vassfaret, for å holde øye med elgen og eventuelle bjørnespor.

For hundre år siden, nærmere bestemt i 1908, ble en gjetergutt fra Flå i Hallingdal drept av bjørn i Vassfaret. Dette er siste gang noen har blitt drept av bjørn i Norge. Drapet utløste en storstilt jakt – en bjørn måtte tas for å hevne gjetergutten. Den store hannbjørnen som ble utpekt som syndebukk ble kalt "Rugg," og på det meste var 28 mann ute etter bjørnen samtidig. Likevel klarte de aldri å komme på skuddhold av den, og til slutt var bare én mann igjen på sporet. Denne dramatiske historien er skildret i boka "Der villmarka suser" av Mikkjel Fønhus – ei bok som er oversatt til en rekke språk.

I påvente av at bjørnen skal dukke opp går familien i sporene etter Rugg og den dramatiske jakten.


Dette er det andre av to programmer om familiens år i Vassfaret.

Programansvarlig: Ulf Myrvold
Redaktør: Terje Dale.
Produksjonsleder: Bjørg Langeland.
Kontaktadresse for presse: tlf: 414 28 800
TV-seere bes kontakte Publikumsservice: info@nrk.no, tlf: 815 65 900