Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 5. juli 2008 kl 21.10 Dokumentar: Å vere og ha - ei hyllest til livet

Landsbylæreren

Læreren George Lopez og hans elever.
Læreren George Lopez og hans elever.
Gøy på landet? Iallfall trivsel i klasserommet – i en sjarmerende og hjertevarm fransk film av regissøren Nicolas Philibert. Filmen ble en enorm publikumssuksess både i Frankrike og mange andre land, og har vunnet en rekke priser.

"Å vere og ha – ei hyllest til livet" er en dokumentarisk beretning som tar oss med ut på den franske landsbygda, i regionen Auvergne midt i Frankrike. På skolen her finner vi elever i alle aldre stuet sammen i et lite rom. Vi følger læreren Georges og hans 13 elever i alderen 4–11 år gjennom et halvt års skolegang.

Besøkte bygdeskoler
For å finne et interessant miljø og en klasse som kunne egne seg for innspillingen av filmen, valgte regissøren Nicolas Philibert ut et hundretall énklasse-skoler blant de 400 registrerte skolene av dette slaget i Frankrike. Han besøkte klasser over hele landet, og til sist fant han den 55 år gamle læreren Georges Lopez og hans klasse i landsbyen Saint-Etienne-sur-Usson i Auvergne.

"Å vere og ha – ei hyllest til livet" ble kåret til en av de ti beste filmene laget i Frankrike i 2002. Den tok publikum med storm over hele Europa og ble tildelt prisen for beste dokumentar under European Film Awards.

Programmet er sendt tidligere.
Fransk dokumentar (2002)
Originaltittel: Etre et avoir
Produsert av: ARTE France Cinema
Med bl.a. Georges Lopez, Jessie, Jonathan, Guillaume, Laura, Axel, Létitia, Johann, Olivier, Jojo, Alizé, Julien, Nathalie og Marie
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900