Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 1. januar 2004 kl 22.00 Suzannah

Henrik Ibsens kvinne

F.v. Wenche Foss, Hildegun Riise og Ane Dahl Torp spiller Henrik Ibsens hustru Suzannah i tre faser av livet. (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)
F.v. Wenche Foss, Hildegun Riise og Ane Dahl Torp spiller Henrik Ibsens hustru Suzannah i tre faser av livet. (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)
Jon Fosse, vår største dramatiker i nyere tid, har spesialskrevet stykket "Suzannah" for NRK Drama. Rollen som Henrik Ibsens hustru i de ulike livsfaser blir tolket av Wenche Foss, Hildegun Riise og Ane Dahl Torp.

- Hun levde for å gjøre Henrik Ibsen berømt. Han var geniet, mens hun var karakteren, sier regissør Berit Nesheim. Hun har laget tv-filmen etter Jon Fosses tekst om Suzannah, Henrik Ibsens hustru og inspirator.

Det var NRKs dramasjef Hans Rossiné som bad Jon Fosse om å løfte Suzannah Ibsen fram i lyset. Hun er en ukjent skikkelse for de fleste, og Fosse måtte grave dypt for å finne ny informasjon om henne.

- Først og sist er dette et diktverk. Det er nesten ekkelt å gjøre det, for ingen vet jo hvordan hun var, sier Jon Fosse.

Filmens stemninger og interiører er inspirert av den danske maleren Vilhelm Hammershøi.

Fra ungpike til enke
Ane Dahl Torp har rollen som den forelskede 19-årigen Suzannah Daae Thoresen, som venter på at Henrik Ibsen skal komme på middag i hennes fars og stemors hjem i Bergen.

Hildegun Riise spiller Suzannah midt i livet, mens hun venter på at ektemannen og sønnen Sigurd skal komme hjem fra spasertur i Roma.

Som gammel, alene i leiligheten i Arbiensgate, venter Suzannah på at Sigurd skal komme, for hun har jo fødselsdag. Wenche Foss gjør en stor rolle som den isolerte og giktplagede enken.

- Det var en fryd å få med seg nettopp disse helt spesielt utvalgte skuespillerne som tolket rollene sine så bra, sier regissør Berit Nesheim. - Og et særlig privilegium var det å få arbeide med Wenche Foss. Hun gjør en utrolig innsats med en svær tekst som den eldste Suzannah.

Kraftkilde
Suzannah møtte Henrik Ibsen i 1856, og de giftet seg to år senere. Alt tyder på at Suzannah var en kraftkilde for forfatteren. Sammen hadde de ett stort mål: Henrik Ibsens forfatterskap. Det sies også at det var hun som påvirket ham til å skrive om kvinner, og at hun bevisst arbeidet for kvinnesaken gjennom ham.

Henrik Ibsen døde i 1906, åtte år før Suzannah selv gikk bort. Hans siste ord til henne på dødsleiet var: "Min søde, søde frue; hvor har du vært snild og god mot mig".

Jon Fosse
Som dramatiker har Jon Fosse for første gang siden Henrik Ibsen satt Norge på verdenskartet som teaternasjon. 44-åringen er for tiden den mest spilte dramatikeren i Europa, og hans stykker er satt på minst 150 ulike scener i om lag 40 land over hele verden. I tillegg til skuespill har han skrevet en lang rekke romaner, noveller, diktsamlinger, essays og barnebøker.

Siden 1990 er Jon Fosse tildelt et tyvetalls norske og internasjonale priser. I høst mottok han Norsk Kulturråds ærespris og Heddas ærespris, og han blir stadig omtalt som vår fremste kandidat til Nobels litteraturpris.

Berit Nesheim
Regissøren og filmforfatteren Berit Nesheim har arbeidet i NRK siden 70-tallet og har laget tv-serier, dokumentarfilmer, novellefilmer og spillefilmer. Som spillefilmregissør er hun kjent for "Frida – med hjertet i hånden", "Høyere enn himmelen", den Oscar-nominerte "Søndagsengler" og "Evas øye". De senere årene har hun arbeidet med dramaseriene "Offshore", "Nr. 13", "Soria Moria" og "Brigaden".

Egenproduksjon fra NRK Drama
Av Jon Fosse
Regi: Berit Nesheim
Foto: Svein Krøvel
Scenograf: Siri Langdalen
I rollene: Wenche Foss, Hildegun Riise og Ane Dahl Torp
Prosjektleder: Bitte Monn Iversen
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51 / 95 10 02 99