Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 7. august 2006 kl 17.30 EM friidrett Göteborg 2006

Europa møtes i Sverige

Karen-Marie Ellefsen og Lars Lystad er på plass i Göteborg. (Foto: Anne Liv Ekroll, NRK)
Karen-Marie Ellefsen og Lars Lystad er på plass i Göteborg. (Foto: Anne Liv Ekroll, NRK)
I løpet av en uke skal 47 mestere kåres blant 1 400 aktive fra 49 europeiske land. Blant dem finnes det også en del nordmenn, og to-tre av dem har store medaljesjanser. NRK sender hver dag fra mesterskapet.

Europamesterskapet er sesongens store mål for mange av verdens beste friidrettsutøvere. EM arrangeres bare hvert fjerde år, og mange satser derfor på å prikke inn toppformen til uken 6-13. august. Dette er 19. gang det arrangeres EM i friidrett.

Rekorder for fall?
Under EM i München for fire år siden ble det satt fem rekorder. Både publikum, deltagere og arrangører håper på enda flere rekorder i år. Nordmenn setter sin lit til at Andreas Thorkildsen kan slå Steve Backleys spydrekord på 89,72, satt i Budapest for åtte år siden. Samtidig ber vi om at ingen tar fra Steinar Hoen hans EM-rekord i høyde fra Helsingfors fire år tidligere. Den som skal gjøre det må hoppe over 2,35 m. Svenske Kajsa Bergqvist hoppet forøvrig to centimeter over gjeldende EM-rekord for noen dager siden, og hun er dermed et av de største hjemmehåpene.

Spyd og 5 000 m
I skrivende stund er 12 norske utøvere tatt ut til EM. Flere har klart kravene, og den norske troppen vil sannsynligvis telle rundt 25 utøvere, i følge sportssjef Ketil Tømmernes. Realistisk sett er det bare noen av dem som har medaljesjanser.

Andreas Thorkildsen imponerte i Golden League, og er blant de største norske håpene. Susanne Wigene (5 000 m) var beste europeer i stevnet i Roma, i likhet med Marius Bakken. Kanskje er det en av disse som bringer oss medaljer i edleste valør?

Hoveddelen av øvelsene foregår på en nyoppusset Ullevi, foruten to gangkonkurranser og maraton, som arrangeres i en tikilometers sløyfe i sentrale Gõteborg. Ullevi var VM-arena i 1995.

Direktesending fra NRK Sport (2006)
Kommentatorer: Karen-Marie Ellefsen, Lars Lystad og Dag Erik Pedersen
Pressekontakt: Håkon M. Sverdrup, 23 04 77 51/92 01 55 79
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900