Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 30. oktober 2006 kl 19.30 Puls

Forsker på alternativ behandling

Helene Sandvig er programleder for Puls. (Foto: Ole Kaland, NRK)
Helene Sandvig er programleder for Puls. (Foto: Ole Kaland, NRK)
Turid Ramstad har levd 25 år lenger enn legene først trodde. Det mener hun skyldes alternativ behandling. Nå samler forskere på lignende sykehistorier.

I kveld møter vi Turid Ramstad som forteller at hennes sykehistorie går langt tilbake. Som 11-åring fikk hun polio, og som 70-åring i dag er hun fortsatt plaget av senskader.

I tillegg har hun hatt en rekke sykdommer som hun har blitt frisk av med alternativ behandling, blant annet har hun hatt brystkreft og levd med leukemi i mange år. Selv har hun vært positiv og trodd at det skulle gå bra.

Samler uvanlige sykehistorier
Nesten annenhver nordmann har brukt alternativ behandling en eller annen gang i livet, og dette har forskere ved Universitetet i Tromsø tatt på alvor. Nå leter de etter ny kunnskap i sykehistoriene til mennesker som har vært gjennom alvorlig, og livstruende sykdom og som har brukt alternativ behandling.

NAFKAM, Nasjonalt senter for komplementær og alternativ medisin, har i dag over 200 uvanlige sykehistorier. Hensikten er å samle dem i et register som i fremtiden kan være med på å dokumentere virkningen av alternativ behandling.

Her skal blant annet Turids historie gås nøye etter i sømmene. Når hun valgte alternativ behandling framfor skolemedisin, var det et helt bevisst valg. – Jeg har hatt stor nytte av skolemedisin, og fått fantastisk behandling på sykehus, men jeg ønsket ikke å forgifte kroppen med vanlige kjemiske legemidler, sier hun. – For meg var det eneste riktige å bruke naturmedisin og homeopati. Og det tror jeg er grunnen til at jeg har levd så lenge.

Danse mot lese- og skrivevansker
Kveldens Puls forteller også om en skole i Vestfold der de ansatte mener at en spillmaskin med danseprogram og en dansematte skal hjelpe elever som sliter med lese- og skrivevansker. Fysisk aktivitet og koordinasjonsøvelse skal hjelpe barna, og lærerne håper på midler til å forske på sammenhengen.

Kveldens ekspert er spesialist i allmennmedisin, Jørgen Skavlan.

Egenprodusert helsemagasin fra NRK Fakta
Programleder: Helene Sandvig
Prosjektleder: Ida Scheie
Vaktsjef: Hanna Førland, hanna.forland@nrk.no
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no

Vises også i Nett-tv


LENKER
  • Les mer