Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 10. februar 2001 kl 22.20 Fakta på lørdag: Budbringere i Sulawesi

Fakta på lørdag: Budbringere i Sulawesi

NRK1 lørdag 10. februar kl 22.20
Fakta på lørdag: Budbringere i Sulawesi

Sagnet om varanene

På øya Sulawesi, som er en av de Store Sundaøyer i Indonesia, mener Bugi-folket at noen varaner har en menneskesjel i en dyrekropp. Derfor blir disse øglelignende krypdyrene behandlet som vanlige familiemedlemmer. Kveldens Fakta på lørdag er historien om det gamle sagnet som gir varanene en rolle som budbringere.

Vi får høre om dronningen som fødte tvillinger. Den ene var en liten gutt. Den andre var en varan. Gutten døde, men varanen overlevde. En uke senere forlot varanen kongeparet og dro langt vekk fra menneskene. Kongen lovet at han og hans folk skulle respektere alle dyr. Og varanene er budbringere som forteller om hva som skal skje.

Sendt av Allah
Siden den gang har Bugi-folket på den sørlige delen av Sulawesi vært av den oppfatning at noen varaner har en menneskesjel i en dyrekropp. I dokumentaren møter vi blant andre Alhim som bor sammen med sin familie i en husbåt på elven Tempe. Hans mener hans datter er en varan og sendt av Allah. Den fire år gamle varanen er tvillingsøsteren til Alhims sønn, Suardi. Vi er vitne til den rørende omsorgen de viser det underlige familiemedlemmet.

En dag forsvinner varandatteren. Med håp om å få henne tilbake drar Alhim ut på den 100 kilometer lange reisen over fjellet til kongeriket Goa, hvor en varanetterfølger av det tidligere monarkiet bor. Håpet er at den 34 år gamle varanen med stor åndelig kraft kan bringe Alhims datter tilbake.

Vi følger Alhim på reisen og får blant annet være med på en fascinerende og fargerik seremoni med varanen som midtpunkt.

NRK1 lørdag kl 22.20

Fransk dokumentar
Regi: Jean- Michel Corillion
Pressekontakter: Siri G. Meyer, tlf. 23048123, siri.gronning.meyer@nrk.no

Bilde
Alhim og hans fire år gamle varandatter.