Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 11. mai 2013 kl 01.15 Den amerikanske borgarkrigen

Krigen som forandret USA


Borgerkrigen i Amerika er en historie om berømte generaler, menige soldater og en fremtredende president. Den grusomme konflikten ble ødeleggende for land og folk, men definerte framtida til den unge føderasjonen.

Denne amerikanske serien ser på årsakene til krigen, og hva som gjorde at den ble så langvarig.

Begynnelsen på en krig
Serien starter med angrepet på Fort Sumter i 1861. Tropper fra Sørstatene avfyrte det første skuddet mot Nordstatenes kontrollpost.

Hendelsen fikk opprustningen på begge sider til å skyte fart, og ble starten på den blodigste krigen i amerikansk historie.

Nord mot sør
Mens nordstatene ville opprettholde én union, ble de utfordret av sør som kjempet for uavhengighet. Spørsmålet om slaveri stod også sentralt i kampen, hvor tidligere president Abraham Lincoln spilte en viktig rolle.

Andre historiske skikkelser serien presenterer, er blant andre den afroamerikanske borgerrettighetsforskjemperen Frederick Douglass samt Jefferson Davis, president for Amerikas konføderale stater eller sørstatsalliansen.

De mange slagene som ble kjempet under krigen blir illustrert gjennom serien. "Battle of the Bull Run" og "Union disaster" var de første tegnene på at denne krigen ikke var over med det første.

Amerikanske dokumentarserie (2011)
Produsert av PBS International
Originaltittel: The Civil War (Episode 1: The Cause)
Presseansvarlig: Aesha Ullah, tlf: 23 04 93 75, mobil: 414 14 653
TV-seere kan henvende seg til Publikumsservice, tlf: 815 65 900