Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 3. april 2003 kl 19.30 Schrödingers katt

Evig ungdom?

Denne trekkbien vil trolig dø bare noen uker gammel. Vennene inne i kuben blir omtrent ett år gamle takket være vitellogenin-proteinet. ((NRK-foto)
Denne trekkbien vil trolig dø bare noen uker gammel. Vennene inne i kuben blir omtrent ett år gamle takket være vitellogenin-proteinet. ((NRK-foto)
Allerede en uke gammel er en trekkbie gjennomsenil. Etter en måned er den død. Samtidig blir arbeidsbiene inne i kuben inntil ett år gamle, og i motsetning til trekkbiene produserer disse en ungdomseliksir, vitellogenin. Proteinet kan til og med reversere aldringen. Kan vi mennesker bruke dette tro?

"Schrödingers katt" ser i kveld på bisamfunnet og proteinet som styrer livsløpet til beboerne. Biene inne i kuben produserer proteinet som er en viktig bestanddel i den larvegrøten som blir servert larvene. Senere skjer det en seleksjon – brorparten av biene blir trekkbier som flyr ut for å samle nektar. Denne delen av biene får korte vitellogeninfrie liv. Dronningen og arbeidsbiene i kuben produserer vitellogenin og får lange liv.

Det merkelige er at en trekkbie kan bli en arbeidsbie med langt liv. Den vil da få signaler fra et samlet kubesamfunn som igjen gjør bien i stand til å produsere proteinet. Vitellogeninet ikke bare bremser aldringsprosessen men reverserer den også i noen tilfeller.

Kan vi bruke vitellogenin på mennesker for å lette alderdommen? Forskere er allerede i gang med å sjekke bienes DNA. Kan det gi oss løsningen på aldringsgåten?

Om "Schrödingers katt
Schrödingers katt er et populærvitenskapelig program som hver uke samler ca 600.000 seere. Programmet har vunnet en rekke internasjonale tv-priser i konkurranse med populærvitenskapelige programmer fra blant annet USA og Storbritannia.

Produsert for NRK1 av Program RIKS, Trondheim
Programleder: Gry Molvær
Prosjektleder: Kari Hustad
Presse: Erik Bull , tlf 73881661 mob. 99599760