Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 19. november 2011 kl 21.10 Legendariske kvinner: Martha Gellhorn

Satte ord på krigens grusomheter


Den amerikanske forfatteren og journalisten Martha Gellhorn (1908-1998) regnes som en av de største krigsreportere i det 20. århundret. Hun rapporterte fra alle store verdenskonflikter som fant sted i løpet av hennes 60 år lange karriere som journalist.

Gellhorn møtte den amerikanske forfatteren Ernest Hemingway for første gang i 1936, og de ble enige om å reise til Spania sammen for å dekke den spanske borgerkrigen. Gellhorn ble den tredje kona til den Hemingway, og ekteskapet mellom dem varte fra 1940 til 1945.

Ikke bare kona til Hemingway
Under andre verdenskrig rapporterte hun om krigene i Finland, Hongkong, Burma, Singapore og om slaget om Storbritannia. Hun var blant de første journalistene som rapporterte fra konsentrasjonsleiren Dachau etter at den ble frigjort av de allierte styrkene.

Martha Gellhorn sa blant annet: "Jeg har gradvis innsett at mennesker heller vil svelge løgner enn sannheten". I en alder av 89 år, kreftsyk og nesten totalt blind, begikk hun selvmord med en overdose.. "Martha Gellhorn Prize for Journalism" er oppkalt etter henne.

Om serien
De så ut til å ha alt – glamour, makt, velstand og beundrere. Kvinner som Grace Kelly, Coco Chanel og Audrey Hepburn ble dyrket av millioner av mennesker verden over. Men suksess til tross, bak fasaden fantes det ofte private strider og personlige tragedier.

Gjennom intervjuer og dramatiske rekonstruksjoner får vi innblikk i prisen de legendariske kvinnene betalte for sine prestasjoner. Kvinnene overvant harde prøvelser, og ble stående i historien som ikoner for det 20.århundre.

Britisk dokumentarserie
Produsert av BBC Wordlwide
Originaltittel: Extraordinary women
Pressekontakt: Aesha Ullah, mobil: 41 41 46 53, TV-seere kan henvende seg til Publikumsservice: info@nrk.no, tlf: 815 65 900,