Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 24. november 2005 kl 19.55 Store norske: Mari Boine

Multikunstneren Mari Boine

Store norske: Mari Boine er en av Norges fremste artister innen verdensmusikk. (Foto: Leif Gjerstad, NRK)
Store norske: Mari Boine er en av Norges fremste artister innen verdensmusikk. (Foto: Leif Gjerstad, NRK)
Gjennom sin musikk har Mari Boine fremstått som en av samenes viktigste kulturpersoner. I tillegg har Boine fått en internasjonal posisjon, og er en viktig inspirasjonskilde for andre samiske kunstnere.

Mari Boine var som ung skamfull over seg selv og sin samiske bakgrunn. I dag er hun et viktig forbilde for verdens urfolk. En som skjønner betydningen dette har for nasjonen Norge er Ole Henrik Magga, den første sametingspresidenten. I kveld stiller han som forkjemper for at nettopp Mari Boine skal vinne hedersutmerkelsen "Århundrets nordmann".

Mari Boine vokste opp i et strengt læstadiansk-pietistisk hjem der salmesang ble den første musikalske påvirkning. Hun møtte en fordømmende holdning til deler av samisk kultur, blant annet joiken. Hennes kunst ble preget av konflikten mellom samene og det norske samfunnet på en side, og den fordømmelse av det samiske hun opplevde fra enkelte samer selv.

Sitt store gjennombrudd fikk Boine med albumet Gula Gula i 1989. Der viste hun at hun hadde kommet fram til en egen stil, som kombinerte joik med andre rytmer og stilarter.
Gjennom flere plater gjennom 1990-tallet og samarbeid med andre musikere videreutviklet hun sin verdensmusikk med rot i samisk musikk. I 1994 skrev hun bestillingsverket Leahkastin for Vossajazz. Hun har også laget musikk for film og fjernsyn, samt samarbeidet om en plateutgivelse med Bugge Wesseltoft og Jan Garbarek i 2002.

Om serien
10 norske storheter konkurrerer om å bli århundrets nordmann. Felles for dem alle er at de har levd mellom 1905 og 2005.

Hver kandidat har sin egen "forkjemper" som taler deres sak, men det er opp til seerne å stemme frem en vinner. Vinneren blir kåret på direkten 17. desember.

Forkjemperen fungerer som en slags programleder, men vedkommende tar samtidig stilling til og argumenterer for sin kandidat. I programmene lærer vi på kjenne de ti kandidatene på en ny måte, sett gjennom forkjemperens øyne.

Linda Eide er fast stuntreporter og gir samtidig et nyansert bilde av kandidatene. I hvert program har hun to innslag der hun belyser ulike sider ved de nominertes personlighet – på en litt annerledes måte.

For å stemme på de ulike kandidatene til Store norske har du tre valg:
telefon: 82947010 (pris 2,27)
SMS: SN + kandidatnummer til 1905 pris: 2, 27 pr. melding
Internett: www.nrk.no/storenorske

Egenprodusert dokumentarserie (2005)
Prosjektleder: Rune Møklebust: 97585849
Pressekontakt: Marianne Vinje, tlf. 23 04 99 18/988 588 80
Les mer: www.nrk.no/storenorske/


LENKER
  • www.nrk.no/storenorske/