Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 24. oktober 2010 kl 15.00 TV-aksjonen 2010: På flukt fra krig

På flukt fra krig


Årets TV-aksjon er tildelt Flyktninghjelpen. Programlederduoen Haddy Jatou N'jie og Dan Børge Akerø leder oss gjennom en fargerik direktesending, spekket med gjester, artister og bidragsytere som ønsker å delta i et felles løft for å hjelpe mennesker på flukt fra krig.

"På flukt fra krig" er slagordet til Flyktninghjelpen. Midlene fra årets aksjon går til å hjelpe dem som har alle odds mot seg: Om lag 42 millioner mennesker er i dag på flukt pga krig og konflikt. Halvparten er barn og ungdom. Dette er mennesker som har blitt tvunget til å forlate hjemmet sitt, og som har lagt ut på en uviss reise.

Programlederne
Haddy N’jie er kjent som musiker, artist og journalist. Hun var sist sett som programleder for tre direktesendte Eurovision-finaler i Oslo. I år leder hun sin andre TV-aksjon, mens Dan Børge Akerø er aktuell med sin fjerde.

Begge programlederne har vært på reiser for å se Flyktninghjelpens arbeid rundt om i verden. Dan Børge har blant annet vært i Colombia, med nesten 5 millioner mennesker drevet på flukt i sitt eget land på grunn av indre konflikter, mange av flyktningene havner i slumområder i Bogotá.

Haddy har blant annet besøkt verdens største flyktningleir i Dadaab, Kenya på grensen til Somalia. Der jobber Flyktninghjelpen blant annet med å gi ungdom praktisk yrkesutdanning.

Dronning Sonja TV-aksjonens Høye Beskytter
H.K.H Dronning Sonja er beskytter av årets TV-aksjon. Dronning Sonja har vært med Haddy på tur til Flyktningleieren i Dadaab i Kenya. I sendingen får vi bla se et intervju med dronning Sonja fra Kongsgården, der hun snakker til Haddy om de inntrykkene og betraktningene hun har gjort seg fra turen.

Big Bang, Sivert Høyem og Odd Børretzen for Flyktninghjelpen
Mange store norske artister stiller opp til dugnad for årets TVaksjon, og det blir mange musikalske smakebiter gjennom den ni timer lange sendingen. Seerne vil kunne kose seg med blant andre Unni Wilhelmsen, El Cuero, koret Traces, Odd Børretzen og Lars Martin Myhre, Sivert Høyem, Hellbillies, MGP jr.-vinner Torstein, Vamp, Big Bang, Solveig Kringlebotn og Didrik Solli-Tangen.

I tillegg blir det innslag fra den norske humorduoen Bye og Rønning som gjør sin versjon av Madcons suksesslåt "Glow".

Auksjon
Årets auksjon vil i all hovedsak foregå på nettet, der det auksjoneres bort mange spennende ting.

TV-aksjon siden 1974
TV-aksjonen har vært gjennomført av NRK siden 1974. Aksjonen er verdens største innsamlingsaksjon på TV, målt i innsamlede penger. TV–aksjonen er en nasjonal dugnad der hele Norge deltar. Bidragsyterne stiller opp bredt med representanter fra kongehus, regjering, kommuner og det offentlige, næringsliv, skoler, et utall ulike organisasjoner og privatpersoner. 100 000 bøssebærere besøker 1,8 millioner husstander. I fjor innbrakte aksjonen til sammen over 191 millioner kroner til Care.

Pengene kommer fram
I uken før selve aksjonsdagen vil NRK sende programmer som viser hvordan enkelte tidligere aksjoner har brukt pengene som er samlet inn. Haddy reiste blant annet til Kibera, den store slummen i Nairobi, for å se hvordan UNICEF har brukt pengene som ble samlet inn i 2007. Hun har også fulgt opp bestemoren hun traff i Dar es Salaam før fjorårets TV-aksjon, for å se om pengene som ble samlet inn for CARE har skapt forandring i hennes liv.

Lørdag 23. Oktober kl 20.30 tar NRK1 temperaturen på stemningen kvelden før den store dagen i programmet "TV-aksjonen: Verdens største dugnad". Her får vi se smakebiter fra tidligere TV-aksjonen og hva vi kan glede oss til på selve aksjonsdagen.

Om Flyktninghjelpen
Flyktninghjelpen ble etablert i 1946 under navnet Europahjelpen, for å hjelpe flyktninger i Europa etter 2. verdenskrig. I dag er Flyktninghjelpen organisert som en uavhengig, privat stiftelse. Flyktninghjelpen fremmer og beskytter rettighetene til mennesker på flukt i eller utenfor eget land. Organisasjonen er helnorsk og hjelper der nøden er størst.

Bær bøsse for Flyktninghjelpen!
TV-aksjonen Flyktninghjelpen trenger bøssebærere. Du kan registrere deg på www.tvaksjonen.no, ringe 02025 eller sende tekstmelding "TVA" til 2080.


Egenproduksjon (2010)
For kommentarer, informasjon eller flere bilder:
Pressekontakt: Karoline Berg, tlf 90108954
Redaksjonssjef: Unni Hansen, tlf 90837929
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900 Publikumssevice