Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 1. september 2003 kl 23.10 David Letterman-show

USAs mest populære talkshow-vert

David Letterman er USAs mest populære talkshow-vert
David Letterman er USAs mest populære talkshow-vert
I høst viser NRK2 helt ferske programmer med den skarpe og intelligente talkshow-verten David Letterman (1947-). Kanalen følger det amerikanske sendemønsteret: fra mandag til fredag hver uke.

I 1982 var David Letterman (1947-) vert i NBCs "Late Night with David Letterman", som ble sendt direkte på natten mellom 00.30 og 01.30. Selv på dette tidspunktet hadde Letterman et stort publikum, selv om de var rød-øyde og søvnløse, studenter, sikkerhetsvakter og andre natt-ugler. Men da han fikk tilbud fra CBS om en kontrakt på 42 millioner dollar for å være talkshow-vert klokken 23.30, tidspunktet da mange amerikanere så på sitt siste tv-program, kunne ikke Letterman motstå fristelsen til å skifte kanal – til tross for tilbud om mer penger fra NBC.

Kritiske røster stilte øyeblikkelig spørsmålet om Lettermans ironiske, slepne, respektløse og uforutsigelige humor ville appellere til de store seermassene så tidlig på kvelden. Men etter premieren i august stilnet kritikken, for Letterman hadde betydelig flere seere enn Jay Lenos "The Tonight Show".

Gjestene hos David Letterman er de største stjernene innenfor film, fjernsyn, teater, musikk, politikk og sport. Og det er ikke fritt for at Letterman har provosert noen store personligheter, for eksempel ble Cher så forbannet at hun skjelte ham ut foran kamera. Men om Lettermans oppførsel provoserte noen seere, så var kritikerne begeistret. De så på Lettermans show som en parodi på talkshow, men Letterman selv insisterte på at det å lage et morsomt talkshow, og ikke en parodi, var hans hovedhensikt.

Amerikansk produksjon (CBS)
Programleder David Letterman
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83