Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 12. juli 1999 kl 22.15 Mandagsfilm: Nixon

Mandagsfilm: Nixon (t)


NRK1 mandag 12. juli kl 22.15
Mandagsfilm: Nixon

Den gåtefulle presidenten

Richard Nixon er en av vårt århundres mest omskrevne personer. Men til tross for dette forblir han en gåte for mange. Anthony Hopkins spiller Nixon i Oliver Stones biografiske film om USAs 37. president.
Filmen \"Nixon\" forsøker i dramaets form å få oss til å forstå Richard Millhouse Nixon, en mann som nådde livets høyeste topper og dypeste daler. \"Han forandret verden, men mistet sitt land\", blir det sagt om Nixon.
Nixons karriere var bemerkelsesverdig, spesielt hvis man tar i betraktning at han kom fra svært enkle kår. Han ble valgt inn i Kongressen 33 år gammel. Fire år senere var han blitt senator. Bare 39 år gammel var han visepresident. I 1960 tapte han presidentvalget mot Kennedy, men gjorde et strålende comeback i 1968. Da ble Richard Nixon USAs 37. president.

Vekst og fall
Oliver Stones film fokuserer på perioden fra det skjebnesvangre Watergate-innbruddet i 1972 til Nixons avgang i 1974. Det blir også tilbakeblikk på denne mannens svært komplekse liv - hans vanskelige barndom som i stor grad ble styrt av hans strenge mor som var kveker, og tragedien han oppleve da to av hans brødre døde av tuberkulose.
Nixon elsket sin hustru Pat høyt. Men ettersom hun avskydde å dele ham med hele verden, var deres ekteskap ofte stormfullt.
USA i disse årene skildres i filmen som et bakteppe for Nixons liv og karriere. Her har Oliver Stone igjen tatt sjansen på å behandle temaer som har vært berørt i hans tidligere filmer som f.eks. \"Født den fjerde juli\" og \"JFK\".
Richard Nixons liv utvikler seg til en uunngåelig klassisk tragedie. Presidentembetet er kronen på hans politiske karriere. Men Nixons politiske karriere faller i grus på grunn av hans fortid, hans ambisjoner og hans manglende evne til å få et helhetsperspektiv på det som hender rundt ham.

Kjente skuespillere
Anthony Hopkins gjør en strålende innsats i rollen som Richard Nixon, mens Joan Allen gestalter hans hustru Pat. I øvrige roller møter vi blant Ed Harris som Howard Hunt, Powers Boothe som Alexander Haig, Bob Hoskins som J. Edgar Hoover, E.G. Marshall som John Mitchell., Paul Sorvino som Henry Kissinger, J.T. Walsh som John Erlichman, Mary Steenburgen som Nixons mor og James Wood som H. R. Haldeman.

NRK1 mandag kl 22.15

\"Hopkins gjør den beste rolletolkningen i sin karriere\"
- Sneak Previews
\"Et absolutt mesterverk\"
- KCAL-TV
\"Årets beste film\"
- Entertainment Weekly

Bilder (via Scanpix/Internett)
1. Anthony Hopkins spiller Richard Nixon med innlevelse.

2.Richard Nixon (Anthony Hopkins) sammen med H.R. Haldeman (James Woods)

Film - innkjøpt
Produksjonsland: USA (1995)
Originaltittel: Nixon
Regi: Oliver Stone
I rollene: Anthony Hopkins, Joan Allen, Powers Boothe, Ed Harris, Bob Hoskins
Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41