Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 9. desember 2008 kl 21.25 Walkabout

Eksklusivt møte

Nils og Ronny får aller nådigst innvilget et møte med Filippinenes diktatorenke, Imelda Marcos (Foto: NRK)
Nils og Ronny får aller nådigst innvilget et møte med Filippinenes diktatorenke, Imelda Marcos (Foto: NRK)
Nils og Ronny avslutter sin roadmovie i Manila, hvor de får i stand et svært eksklusivt møte - med Imelda Marcos. Enken etter Filippinenes president betraktes som en av de store når det gjelder pengebruk i det 20. århundre, og hun er fremdeles under etterforskning for et gedigent underslag fra statskassen. I kveld gir hun oss et unikt innblikk i sitt liv.

Imelda etterforskes for å ha medvirket til massivt underslag fra statskassen på opptil 10 milliarder dollar, men hun hevder hardnakket sin uskyld. Dette har allikevel ikke forhindret at hun sammen med sin avdøde mann Ferdinand står oppført med verdens største ran i Guinness rekordbok.

Hennes pengebruk er viden kjent. Bare i de to siste årene av Marcos regime skal hun og mannen ha brukt så mye som 500 millioner kroner på personlig forbruk. På samme tid skal hun blant annet ha brukt nærmere 12 millioner kroner bare på blomster. Og blomster er ikke spesielt dyrt på Filippinene…

I eksil på Hawaii
Men intet tre vokser inn i himmelen. Presidentekteparet måtte tilslutt flykte fra Filippinene, og gikk i eksil på Hawaii. Før de dro, skal de imidlertid ha tatt med seg enorme kontantsummer, uvurderlige smykkesamlinger, eiendomsskjøter, kunstobjekter og banksertifikater på flere milliarder i sveitsiske banker.

Ferdinand Marcos døde i eksil på Hawaii, og Imelda fikk etter hvert vende tilbake til Manila. I dag ser det ut til at den sosiale eliten i stor grad tar i mot henne med åpne armer, som om alt er glemt og tilgitt.

Hun mottar nå en krigsenkepensjon på ca 500 kroner i måneden, men bor i en fantastisk leilighet i Manilas mest fasjonable strøk, omgitt av gullbelagte møbler og kunst for millioner av kroner på veggene.

I dette møtet gir Imelda et unikt innblikk i sitt liv, et liv som også har relevans langt utenfor hennes hjems fire vegger. For som hun selv sier: "Min historie er også historien om Filippinene"

Om serien
Walkabout er et annerledes reiseprogram, litt utenfor allfarvei, der Nils og Ronny møter uvanlige mennesker på ukjente steder. I løpet av åtte episoder reiser de både til Irland, Jerusalem og India. Nils og Ronny kaller programserien "en roadmovie fra resten av verden", og garanterer en underholdningsdokumentar med ikke helt dagligdagse opplevelser.

Programmet er sendt tidligere.

Reiseprogram. Produsert av Nils & Ronny AS i samarbeid med NRK (2005)
Med: Nils Henrik Wærstad og Ronny Kristoffersen
Pressekontakt: Hans Wiig, tlf: 23 04 72 36 / 95 70 11 47
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no


LENKER
  • Les mer: