Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 30. juni 2003 kl 22.00 Dok1: Zimbabwe - en kamp for livet

Jaget som hunder av Mugabe

President Mugabe undertrykker opposisjonen i Zimbabwe bl.a. gjennom en voldelig jordreform. (Foto:Scanpix )
President Mugabe undertrykker opposisjonen i Zimbabwe bl.a. gjennom en voldelig jordreform. (Foto:Scanpix )
I Zimbabwe har 1,5 million svarte landarbeidere mistet sine hjem og inntekter etter at president Mugabes private hær stengte en rekke av landets største farmer og jagde de hvite eierne på dør. I kveld følger vi Iain og Kerry Kay som i mars 2002 ble drevet fra sin storgård med 500 ansatte. Mye av dokumentaren har de to laget selv. Videokameraet er deres viktigste våpen.

Opptakene i "Dok1" ble smuglet ut av Zimbabwe i månedene etter at militære og svarte småbrukere tvang familien Kay til å forlate gården. Iain og Kerry og barna bor nå hos venner et sted i Zimbabwe. De vil kjempe for å beholde gården. Alltid på vakt filmer de hva som hender med dem, for om mulig å bruke det i en framtidig rettssak.

Til Sør-Afrika
BBCs dokumentar fra Zimbabwe med familien Kays autentiske videoopptak er bannlyst av president Mugabe.

På slutten av fjoråret reiste familien Kay til Sør-Afrika der resten av programmet med dem ble spilt inn. Deretter returnerte de til hjemlandet.

Reform eller skalkeskjul?
Iain Kay var den første hvite farmeren som ble angrepet i Zimbabwe. Selv mener han det skjedde fordi han er aktiv i opposisjonspartiet. Det samme var tilfellet med den hvite farmeren David Stevens, den aller første som ble drept i striden om Mugabes jordreform.

Senest i mars fikk opposisjonspartiet en høyst tvilsom behandling i forbindelse med presidentvalget i Zimbabwe, og partiets leder Morgan Tsvangirai ble senere arrestert sammen med to av sine nærmeste partikamerater. Anklagen gikk ut på at han skal ha planlagt å myrde Mugabe. De tre er nå satt fri mot borgen i påvente av en rettsavgjørelse.

Sult i kakseveldet
Ikke lenge etter at Mugabes tilhengere tok over de største farmene, ble de samme jordløse svarte jaget på dør for å gjøre plass til Mugabes nærmeste medspillere: militære topper, forretningsmenn, politisjefer m.fl. I dag står jordene brakke.

90% av utbyttet fra farmene er nå vekk. Bare opportunister og de som hadde mye fra før, klarer seg nå i et Zimbabwe der hungersnøden brer seg.

Det verste er at Mugabe-regimet aktivt sørger for at de internasjonale hjelpeorganisasjonenes matleveranser ikke når fram til de delene av landet der opposisjonspartiet har støtte.

Hundretusener av innbyggere flykter over grensene til nabostatene, vekk fra hungersnød, økonomisk kollaps og politisk forfølgelse.

Innkjøpt britisk dokumentarprogram
Originaltittel: "Zimbabwe – Hounded Out"
Regi: Karen O’Connor
Produksjon: BBC Worldwide
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57