Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 13. oktober 2002 kl 20.10 Lonely Planet: Sydney

En uke i Sydney

Reporter Justine Shapiro tar oss i kveld med til Australias største by, Sydney, vertsby for De Olympiske Leker i 2000. Det er imidlertid alt annet enn idrettsleker vi skal være med på her. For Justine er mer interessert i historie, kultur og den fantastiske naturen rundt Sydney.

Det var hit på Australias østkyst de første britiske fangetransporter kom tidlig på 1800-tallet. Byen har en naturlig vakker havn, og man får fremdeles best inntrykk av byen fra sjøsiden. Justine kjøper seg en ukesbillett som gir henne fri adgang til alle ferger, tog og busser i hele regionen.

Sydneys profil er dominert av den berømte operabygningen og Sydney Harbour Bridge. Naturligvis blir vår reporter med opp på broen i svimlende høyde. Derfra er det en fantastisk utsikt over havnen.

På Kolonimuseet får vi førstehånds beretning om hvordan de tvangssendte kriminelle greide å etablere seg i det nye landet. Deler av den historiske gjennomgåelse blir lagt til en nærliggende pub, et sted australierne gjerne tilbringer mye av sin fritid. Australierne hevdes å være enda mer tørste på øl enn irene.

Australia har sitt minoritetsproblem knyttet til aboriginerne. Det er et sårt politisk tema som vanskelig lar seg summere i få ord. Til tross for at disse menneskene har bodd i landet noe slikt som 64 000 år, ble de først anerkjent som fullverdige borgere av Australia ved en folkeavstemning i 1967.

Se så om ikke reporter Justine kommer i nærkontakt med Australias nasjonaldyr nummer én, kenguruen. Det godmodige og vennligsinnete dyret kan nok slå fra seg med en rett venstre hvis noe blir ugreit.

Om serien
Lonely Planet er et velkjent begrep for de reisevante. Reisebøkene fra all verdens land selger i milliontall til ryggsekkturister som ønsker seg tips om enkle og billige måter å ta seg fram i verden på. Også de prisbelønte tv-programmene gir nyttige tips og råd, og reisemålene blir samtidig presentert på en særegen og morsom måte av de unge reporterne.

I dag er fjernsynsprogrammene like kjent som bøkene, og har anslagsvis 30 millioner seere. I Lonely Planet er koffert bannlyst. Det samme er tradisjonelle turistattraksjoner, overfylte strender, luksushoteller og guidede turer. Lonely Planets reportere tar oss med til stedene vi må utforske selv.

Britisk reiseserie
Originaltittel: Lonely Planet
Pressekontakt: Anna-Marie Normann, tlf. 23 04 78 53