Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 29. september 2003 kl 21.30 Faktor: Faktor: Venter på far

Mannsrollen i endring

Per Søvik, her med sønnen Jomar, er usikker på hvilke maskuline verdier som er viktige i dag. (Foto: Bitte Vatvedt, NRK)
Per Søvik, her med sønnen Jomar, er usikker på hvilke maskuline verdier som er viktige i dag. (Foto: Bitte Vatvedt, NRK)
- Fedre i dag er ikke flinke nok til å hjelpe sine sønner med å utforme sin maskulinitet og å håndtere følelsene sine. Det er en av årsakene til at mange gutter har adferdsproblemer, sier psykolog Per Are Løkke.

Ny forskning viser at en av sju skolegutter har adferdsproblemer. Hva betyr fars usikkerhet rundt sin egen maskulinitet og sitt eget følelsesliv for disse guttene? I kveld ser ”Faktor” nærmere på én av mange årsaker.

Utydelige farsroller
- Jeg er usikker på hvilke maskuline verdier som er viktige i dag, sier Per Søvik. Han forsøker å skape et bedre følelsesmessig forhold til sin tre år gamle sønn enn hva han klarte med sine barn fra første ekteskap. Søvik føler at han mangler både forbilder og noen å snakke med om sin farsrolle.

Rune Holmedal opplevde at han følelsesmessig var tilskuer til sitt eget liv, og brøt med en tøff selgerkarriere for å bli barnehageassistent da sønnene hans var fem og ti år gamle. Vi blir med ham på guttetur med kameratgjengen, der det er konkurranser, mat og drikke på mannfolkvis – og åpne samtaler om følelser og maskulinitet.

Bidrar til debatten
I kveldens ”Faktor” møter vi menn som tør å innrømme at de er usikre på hva moderne maskulinitet innebærer, og hvordan de skal være et godt forbilde for sine sønner. De forteller åpent om sine bekymringer for ikke å strekke til, og erfaringer de har gjort i jakten på en farsrolle dagens sønner trenger.

– Gutta i dette programmet har stilt modig opp, og gir et viktig bidrag til debatten som bør føre til forandringer som dagens unge gutter fortjener, sier programskaper Bitte Vatvedt.

Om ”Faktor”
”Faktor” er en serie egenproduserte dokumentarer som våger å ta standpunkt, med en nær og personlig fortellerstil. Med mennesket i fokus ønsker ”Faktor” å gi tilstedeværelse og sette enkeltmennesket inn i en større sammenheng.

Egenprodusert dokumentar
Programskaper: Bitte Vatvedt
Prosjektleder: Cathrine Wik
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252


LENKER
  • Hjemmeside