Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 14. oktober 2013 kl 19.45 Oppdrag lykke

Er det mulig å endre seg?


Stine har målt puls og blodtrykk, og resultatene viser at hennes travle liv gjør at kroppen stresser selv når hun sover. Nå må hun endre gamle vaner.

Alle som har prøvd å gjøre store endringer i livet, har kjent at det kan være vanskelig, enten du vil begynne å trene, spise sunnere, bekymre deg mindre eller stresse mindre. Deltagerne i Oppdrag lykke skal endre gamle vaner og tankemønstre som ikke gjør dem godt. For å oppnå mer lykke, må de lage en konkret plan.

– Det er lett å si at man vil slutte å stresse eller at man vil ha mer selvtillit, men hva kan du gjøre for å komme dit? Når vi klarer å lage en plan og være konkrete på hvilke endringer vi faktisk skal gjøre i hverdagen, er det mye lettere å lykkes, sier lykkeforsker Lisa Vivoll Straume.

På dårlige dager kan det være godt med litt ekstra motivasjon. Marit Bjørgen har en tiger som sitt mentale symbol for å være aggressiv og utholdende i skiløypa. På samme måte vil Lisa at deltagerene skal finne sitt symbol, som skal hjelpe dem å holde motivasjonen oppe.

Om serien:I serien Oppdrag Lykke møter vi fire vanlige mennesker som har ulike utfordringer, men samme mål – å bli litt lykkeligere. Gjennom åtte episoder følger vi dem i jakten på lykken.

Stål Hermo, Stine Fjell, Aina Engmann og Kristian Verde har bestemt seg for å ta tak i livene sine for å prøve å bli mer lykkelige. Ved hjelp av teknikker fra positiv psykologi, skal de prøve å få mer ut av livet. Det krever hardt arbeid, og de vil måtte endre både tankemønstre og gamle vaner. Vil de lykkes?

Deltakerne
Aina Engman (40) er arbeidsledig og leter etter den riktige jobben. Hun skulle ønske hun hadde et bedre selvbilde og større tro på fremtiden.

Kristian Verde (32) jobber som fysioterapeut og bruker mye tid på å gruble over livet sitt. Det gjør ham ikke lykkelig.

Stine Fjell (47) har et høyt tempo som HR-direktør i en av landets store banker. Hun ønsker å være mer til stede i sitt eget liv og ha mer balanse i livet.

Stål Hermo (39) vet han er heldig. Han har en stor familie og en fin selgerjobb. Egentlig har han alt han ønsker seg, likevel ser han mørkt på tilværelsen. Det vil han gjerne gjøre noe med.

Positiv psykologi
Lisa Vivoll Straume er forsker og ekspert på positiv psykologi. Hun er seriens ekspert som skal lære de fire deltagerne hvordan de kan få det bedre. For lykke kan læres, ifølge Lisa.
Positiv psykologi har fokus på menneskelige styrker og ressurser, og beveger seg bort fra svakhet- og sykdomsfokus.

Egenproduksjon fra NRK Dokumentar og samfunn (2013)
Regi: Siv Helberg, Karoline Møller, Frode Søreide
Prosjektleder: Randi Helland
Pressensvarlig: Irene Elisabeth Rossland, tlf.:988 20 309
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf.: 815 65 900