Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 4. april 2005 kl 19.30 Puls

Flyt i hverdagen og sunt godteri

I kveldens Puls handler det om å velge sunnere snop og om flyt i hverdagen. Kjersti Mo er programleder. (Foto: Anne Liv Ekroll, NRK)
I kveldens Puls handler det om å velge sunnere snop og om flyt i hverdagen. Kjersti Mo er programleder. (Foto: Anne Liv Ekroll, NRK)
Den tilstanden små barn så lekende lett klarer å oppnå, der tid og sted bare flyter forbi, er en helsemessig ressurs man bør gripe fatt i også som voksen. Ifølge forskere får man bedre helse av å oppnå "flow", eller "flyt" som det heter på norsk.

Og hva er egentlig flyt? Dette får vi svar på i kveldens program av Puls. Da reporter Randi Helland gikk ut på gata og spurte om folk visste hva flyt er, svarte de fleste nei. Men hvis man spør hva som gjør folk lykkelige, er det ofte den tilstanden når man føler man mestrer noe, man blir helt oppslukt, har kontroll over situasjonen. Man har rett og slett flyt. Det kan være gjennom en hobby som strikking eller diktskriving. Eller gjennom jobben når man blir så oppslukt at man ikke enser verken tid, sted eller sultfølelse.

Viktig for helsen
Psykolog Lisbeth Brudal vil gjerne slå et slag for hobbyen. Hun sier vi bør prioritere ting i livet som vil gi oss flyt. Flyt kan minne om dagdrømmeri, men det er en aktiv handling. I kveldens program møter vi også fysioterapeuten Cecilie Jakobsen Steiro som bevisst oppsøker flyt-opplevelser. Hun driver nemlig med hester.

Sunt godteri?
Ofte når man står i kiosken og lurer på hva man skal kjøpe blir det et valg mellom pest og kolera: Søtt eller fett. Ernæringsfysiolog Magnhild Pollestad arbeider med overvektige barn ved Ullevål sykehus. Hun mener at man ikke nødvendigvis trenger å velge bort godteri, men at man kan gjøre smartere valg. Reporter Gunnar Grøndahl tar henne med til kiosken for å få råd.

Om Puls
Kjersti Mo vikarierer for Anbjørg Sætre Håtun. Kjersti har jobbet som reporter i Puls i 4 år.

I tillegg til nyheter, forbruker- og livsstilsaker kan Puls’ seere få svar på spørsmål av redaksjonens eget ekspertpanel, både på nett og i selve sendingen.

Ekspertene er Fedon Lindberg (kosthold og helse), Siri Aabel (alternativ behandling), Jørgen Skavlan (allmenn medisin), John Nikolaisen (sex og samliv), Jorunn Sundgot-Borgen (kropp og trening) og Finn Skårderud (psykisk helse).


Egenprodusert helsemagasin fra NRK Fakta
Prosjektleder: Marie Sjo
Programleder: Kjersti Mo
Pressekontakt: Sidsel Linden 23 04 98 41/909 55 364
Vises også i Nett-TV