Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 28. juni 2010 kl 20.00 Tilbake til 60-tallet

Politisk revolusjon

I 1965 var Wenche Foss midt i sin skuespillerkarriere og hadde blant annet stor suksess på Nationaltheatret. (Foto: Ole Kaland/NRK)
I 1965 var Wenche Foss midt i sin skuespillerkarriere og hadde blant annet stor suksess på Nationaltheatret. (Foto: Ole Kaland/NRK)
Norge opplevde en politisk revolusjon, i Oslo slo granatmannen til og USA tok i bruk napalmbomber i Vietnamkrigen. Velkommen tilbake til 1965.

I 1965 skjedde det en revolusjon i norsk politikk. Den 20 år lange Gerhardsen-epoken tok slutt da de borgerlige fikk flertall og dannet en koalisjonsregjering med Per Borten som statsminister. – Jeg er oppvokst med Høyre, men elsket Gerhardsen, forteller Wenche Foss, som er en av gjestene som skal geleide oss gjennom dette året.

I 1965 var nemlig Wenche Foss midt i sin skuespillerkarriere og hadde stor suksess på Nationaltheatret sammen med Henki Kolstad i komedien "Privatliv" av Noel Coward. Dette året mottok hun også Snill Gutt-statuetten av de norske pressefotografene.

Kveldens andre gjest er Sverre Kjelsberg, som bare 19 år gammel oppnådde Beatles-hysteriske tilstander med den norske rockegruppa The Pussycats i 1965.

Vi får også gjensyn med den tidligere NRK-mannen Bjørn Nilsen som kommenterer små og store hendelser fra den gang.

Granatmannen
I Oslo skapte den ukjente granatmannen stor frykt. Over flere måneder ble håndgranater plassert ut i ulike områder av hovedstaden. Uvitende personer utløste granatene og ble rammet av splintskader, men til alt hell ble ingen drept.

Utenriks var 1965 året da amerikanerne for alvor trappet opp Vietnamkrigen. TV-bildene av krigens lidelser forårsaket en voldsom motstand mot krigen og USA verden over.

Samme år sto en russisk romfarer for den første spaserturen i verdensrommet.

Om serien
Gjennom ti programmer reiser vi tilbake til 60-tallet. Ved hjelp av NRKs fjernsynsarkiv får seerne servert en nostalgisk halvtime med hvert av årene, fra 1960 til 1969. Hver uke møter vi tre mennesker som på ulike måter var med på å forme dette tiåret for oss, og blant profilene finner vi Norges store diva Wenche Foss, Høyres Kåre Willoch og den høylytte Torbjørn Berntsen.

60-tallet er tiåret da teknologien for alvor endrer livene våre: Fjernsynet bringer verden inn i stua, kjøleskap og vaskemaskin blir vanlige hjelpemidler og det blir mulig å kjøpe bil uten å søke først. Herrene går med hatt, mens damene har høyt, tupert hår og skjørtene kryper lengre og lengre oppover lårene. Wenche Myhre slår igjennom, og Beatles forfører den nye ungdomsgenerasjonen med fengende rytmer og langt hår. Sex er hemmelig, men alt er mulig.

Programmet er sendt tidligere

Egenproduksjon fra NRK Historier (2009)
Regi: Karen-Margrethe Baltzrud
Prosjektleder: Harald Reitan
Pressekontakt: Silje Marie Lien, tlf: 23 04 41 01/97 52 52 87
TV-seere bes kontakte NRKs Publikumsservice, tlf 815 65 900