Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 23. januar 2006 kl 19.55 Faktor: Løvene fra Flatåsen

Ekte fotballglede

Trener Helge Gudmundsen (t.v.) og Morten Hagen i Flatås Lions ser fram til å delta på landsturneringen. (Foto: NRK)
Trener Helge Gudmundsen (t.v.) og Morten Hagen i Flatås Lions ser fram til å delta på landsturneringen. (Foto: NRK)
Faktor har fulgt Flatås Lions, et lag for psykisk utviklingshemmede i Trondheim. Her finner vi spillere med ulikt ferdighetsnivå og ulik funksjonshemming, fra Downs syndrom til ADHD. Felles for dem er at det ikke er plass til dem på "vanlige" lag, men i Flatås Lions har de funnet hverandre i vennskap og lagånd.

Noen har vært med fra starten for ti år siden, mens andre bare har to-tre år med fotballerfaring. Vi blir med på trening, når Rosenborg-keeper Espen Johnsen kommer på besøk, fjelltur i Trollheimen og spillermøte foran årets store mål: Landsturneringen. Da samles over tusen idrettsungdommer til sosialt fellesskap og kamp på fotballbanen. Å vinne er morsomt, men å delta er målet.

Vi møter blant andre Morten, som hatet å bli byttet ut under kampen. Å spille fotball er nemlig det artigste han vet. Derfor ble fotballglede byttet ut med sinne og aggresjon når trener Helge lot andre slippe til på bekostning av ham. Men nå viser han en annen side. – Jeg har utviklet meg, sier Morten med et smil.

Person, ikke prestasjon
Trener Helge Gudmundsen, som til daglig arbeider med livssynsprogrammer i NRK, fikk startet laget da han var leder for Flatås fotball. Han mener hemmeligheten for å utvikle lagspillet og fotballferdigheter ligger i å oppleve trygghet og få oppmuntring, og at alle blir verdsatt for den de er.

- For meg er personen viktigere enn prestasjonen. Ingen andre har lært meg så mye om det å være hele mennesker. Her legges det ikke lokk på følelser. Idrettsglede kan i neste øyeblikk avløses av sinne og frustrasjon, sier treneren. – Sosial fellesskap er viktig, bowlingkvelder og andre sammenkomster sveiser laget sammen. Lagets egen nettside er også et viktig samlingspunkt for spillerne.

Egenprodusert dokumentar fra NRK Program Riks, Tyholt (2006)
Programansvarlig: Jan Ottar Bjørkelund
Prosjektleder: Henning Skjæret
Redaktør: Oddbjørn Rosnes
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/99 53 92 52