Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 9. mai 2004 kl 23.20 Migrapolis: Skjulte røtter

Skjulte røtter

Bjørn Granum fikk sjokk da han fikk vite at han var tater. Nå taler han taternes sak (Foto: NRK)
Bjørn Granum fikk sjokk da han fikk vite at han var tater. Nå taler han taternes sak (Foto: NRK)
Hva om du ikke er den du tror? I kveld møter vi mennesker som har oppdaget at de har skjulte røtter.

En dag sto det tre damer på døra til Bjørn Granum. De var i ferd med å gi ham hans livs sjokk. Den ene fortalte at hun var hans biologiske mor, og at han hadde blitt fjernet fra sin familie og plassert inn i et norsk fosterhjem som liten. Egentlig kommer Bjørn fra en taterfamilie, noe som i ettertid har gjort at han måtte redefinere sin egen identitet.

Det nye livet har brakt Bjørn både gleder og sorger. Nå taler han også taternes sak, blant annet gjennom å fortelle sin historie i filmen "Tradra – i går ble jeg tater".

Samenes historie
Brigit Somby trodde hun var en norsk jente som alle andre da hun vokste opp på Senja. Da hun var elleve år gammel oppdaget hun imidlertid at hun hadde en annen bakgrunn. Birgit var på butikken med moren sin, da moren plutselig begynte å snakke samisk med en av damene der.

Moren var samisk, men tidene var annerledes da, forteller Birgit til Migrapolisreporter Asta Busingye Lydersen. - Vi levde som om vi var nordmenn, men etter hvert ble det letter å stå fram med samisk bakgrunn, forteller hun.

Bestefar fra Argentina
Miguel Emilio Dobrodenka Steunsland ble så fascinert da han fikk vite at hans bestefar var fra Argentina, at han tok navnet hans. Ettersom bestefaren til slutt reiste tilbake til hjemlandet, er det ingen som vet hva som egentlig skjedde med ham.

Reporter Karyn de Laine Bennet-Lund fulgte Miguel Emilio på jakten etter spor fra bestefaren.

Egenprodusert flerkulturelt magasin
Prosjektleder: Marianne Mikkelsen, tlf: 91 54 06 26
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83