Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 16. februar 2003 kl 22.30 Migrapolis

Islamofobi


Skepsis til muslimer og frykt for islam er tema for denne ukens "Migrapolis". Programmet er resultatet av et europeisk samarbeid. Vi møter muslimer som lever i Sverige, Finland og Norge.

- Min kone bruker slør, og jeg har faktisk opplevd både kvinner og menn som har ropt "kone-mishandler" etter meg, sier Ingve Iversen som er født og oppvokst i Stavanger. Han er gift med en muslimsk kvinne fra Sri Lanka, men han konverterte ikke til islam på grunn av ekteskapet. Det skjedde før han møtte sin kone.

Ingve engasjerte seg ganske tidlig i politikk. Han ble partileder av NKP da han var 18 år gammel. Han har vært på Cuba og sloss for Fidel Castros sak. I dag er han partisekretær i Stavanger Arbeiderparti. Ingve har hele tiden trodd på kampen for et bedre samfunn. Men han følte at tilværelsen måtte være "noe mer" enn kun den kampen. Etter et langt studium på egen hånd kom han fram til at svaret for ham var islam.

Ingves familie tok det ganske tungt da han fortalte dem at han hørte hjemme i islam. - De var jo vant med meg som en veldig politisk aktiv gutt som hadde stått på venstresiden i norsk politikk og fornektet mye av det religiøse, sier Iversen. Men etter en tøff overgangsperiode føler Iversen at livet hans er blitt normalisert.

- Jeg mistet verken familien eller vennene i forbindelse med at jeg konverterte til islam. Nå tenker jeg ikke over islam som en utfordring. Det er blitt naturlig for meg at jeg praktiserer religionen i min hverdag, sier Ingve Iversen.

Wagma vil bære sitt skjerf
Wagma Mohmand er fra Afghanistan og bor i Finland. Hun forteller at hun ble opprørt da politiet etter 11. september kom til moskeen og rådet muslimer til å holde seg hjemme en stund. De fikk også beskjed om at de ikke burde bære skjerf. Politiet sa til imamen at de ikke kunne hjelpe dem hvis noen ville forsøke å skade muslimer. Wagma ville ikke følge disse rådene. Hun mener at hun må få bære sitt skjerf i et fritt og demokratisk land.

Opprørt og såret ble hun også da arbeidsgiveren hennes sa at hun måtte be på toalettet og bare i tre minutter. Spesielt under Ramadan vil hun gjerne be når det er bønnetid. I hennes hjemland er det ingen som må be på do, sier hun. Det er mye hun savner når det gjelder kultur og religion i Finland. Hun lurer på hvor lenge hun må tilpasse seg for at folk ikke skal tenke noe stygt om henne.

Har samme tro
Nadja Jebril er svensk-libanesisk student. Hun er en av tre muslimer vi møter i den svenske reportasjen. Til sammen bor det mellom tre og fire hundre tusen muslimer i Sverige. Nadja føler seg hundre prosent svensk selv om islam betyr mye for henne. Hun ser ingen motsetning i det. Familien hennes er ikke spesielt religiøs, og søstrene hennes bærer ikke skjerf slik som Nadja. Det er hennes personlige valg, og i hennes familie respekterer de hverandre selv om de praktiserer ulikt. Muslimer og kristne er ikke så forskjellige – det er ingen grunn til at man ikke skal møte hverandre med respekt på tvers av religioner, mener Nadja.

Egenprodusert flerkulturelt magasin
Prosjektleder Marianne Mikkelsen
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 inger.larsen@nrk.no