Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 8. september 2002 kl 19.55 Den blå planeten

Dypets ekstreme skapninger

Dypvannsbreiflabb med enorm munn og massive tenner. (Foto: BBC)
Dypvannsbreiflabb med enorm munn og massive tenner. (Foto: BBC)
I andre del av BBC-serien ”Den blå planeten” – en komplett naturlære om livet i havet – bærer det ned til de virkelige store dyp i ubåt. På tusen meters dyp avtar lyset og vi entrer ”skumringssonen”, en mellomverden full av arter som hele tiden leker gjemsel med hverandre.

Blekksprutene er totalt gjennomsiktige for ikke å bli oppdaget, og fiskene som ikke kan gjøre skjelettet usynlig, har utviklet andre triks. Flate perlemorfisker svømmer rundt som reflekterende speil, ålene omskaper seg til de merkeligste former for å forvirre eventuelle fiender. Hvem enser vel en ål når den kryper sammen til en smultring?

Abyssal fauna
Vi entrer en verden med undersjøiske fjellkjeder som ligger i totalt mørke, her er et ekstremt trykk og den abyssale fauna inneholder de mest ekstreme livsformer vi kjenner til. Her finnes bare dyreliv, ingen planter kan leve uten fotosyntese. Her har et glimt av fosforlys som regel til oppgave å tilkalle det annet kjønn. Hos dypvanns-breiflabben følger partneren hunnen i en streng festet til hennes nesetupp. Lyktefisken kommuniserer med lysglimt, og det finnes bare ett fiskeslag som produserer rødt lys, en farge ingen andre her kan se. Med dette detekteres byttet.

4000 meter under havet
Etter hvert faller den kontinentale forsenkning ned til fire tusen meter, og vi er på den abyssale sletten. Det eksisterer ennå bare en håndfull ubåter som kan gå ned til slike dyp. De fleste levende skapninger her er åtseldyr. I blant daler skrotten til en død hval ned mot bunnen og tiltrekker tusener av slimål. Bare i områder med vulkansk aktivitet finner vi økosystemer med bløtdyr, skjell, reker, krabber og blekksprut på dette dypet. Disse ”havets hete hull” ble oppdaget for 20 år siden, og for bare ti år siden kom man over områder i dypet av Mexicogulfen hvor kald metangass siver opp av ”havets kalde hull”. En reise hit er nesten som en reise til en annen klode.

Mer om serien
- Vi vet mer om månens overflate enn vi gjør om det som skjuler seg på de store havdypene.
BBC-serien ”Den blå planeten” er et forsøk på å lage en komplett naturlære med levende bilder om livet i havet. Derfor har vi investert mer tid og ressurser enn noen gang før i denne serien, sier Alastair Fothergill, producer for ”Den blå planeten”.

Verdenshavene dominerer værsystemene, og de opprettholder en enorm variasjon av livsformer, fra de største hvalene til det minste planktonet. ”Den blå planeten” åpner med en demonstrasjon av de sammensatte systemene av biologiske og fysiske krefter som verdenshavene utgjør. Skalaen og kreftene i alt dette er enorm.

I sendingene som følger Hans Chr. Alsviks stemme oss ned på det virkelige dypet, helt ned til den ensligste dypvannsfisk. Vi blir med ut på storhavene der jegere og bytte finnes i ufattelige mengder – hvis du bare finner fram til dem. Polhavene, Arktis og Antarktis har et eget program i serien, det rike og fargestrålende Korallhavet likeså. Årstidenes innflytelse på havet er viet et inngående studium, bl.a. med opptak fra Nord-Norge.

Engelsk naturprogram i seks deler fra BBC
Norsk kommentar: Hans Chr. Alsvik
Originaltittel: The Blue Planet
Producer: Alastair Fothergill
Kontaktperson i Programinnkjøp:Gunilla Gaarder , 23 04 93 64
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57