Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 27. august 2000 kl 23.15 Vagn på arabiske eventyr

Vagn på arabiske eventyr (t)


NRK1 søndag 27. august kl 23.15
Vagn på arabiske eventyr (1:9) Seriestart!

Arabia rundt på 80 dager

Den populære danske reporteren Vagn Olsen er igjen på reisefot. Denne gangen legger han opp til spennende, arabiske eventyr og følger den samme ruten gjennom \"Det Lykkelige Arabia\" som kong Fredrik V sendte en dansk ekspedisjon på for 240 år siden. Med Alexandria i Egypt som utgangspunkt blir vi med på en 80 dagers fascinerende reise gjennom Saudi-Arabia, Yemen, Oman, De forente arabiske emirater, Iran, Irak, Jordan, Syria og Libanon.

Gull, røkelse og myrra. Kalifen i Bagdad. Ali Baba og de 24 røverne. Babylons hengende haver. Eufrat og Tigris. Islamsk fundamentalisme. Tildekkede kvinner med forklær og slør. Sortkledte prester. Flyktninger. Den arabiske verden er i stand til både å fortrylle og forskrekke folk fra Vesten.

Inntrykkene fra turen har Vagn Olsen samlet i ni programmer med tittelen \"Vagn på arabiske eventyr\". Mange fordommer har falt underveis, mens andre er blitt bekreftet.

- Jeg hadde på forhånd bare noen vage forestillinger om Arabia. Blant annet fikk jeg bekreftet at de arabiske landene er veldig byråkratiske. Samtidig har jeg opplevd 80 dager uten på noe tidspunkt å føle meg utrygg eller truet, ikke en gang på gaten om natten. Jeg har vært på bryllupsfester hvor hundrevis av mennesker moret seg uten en dråpe alkohol. Og jeg har sett at de muslimske kvinnene er nærmest usynlige i gatebildet, men i hjemmet er det ingen tvil om hvem som bestemmer, forteller Vagn, og legger til at kvinnens rolle i den arabiske verden er under sterk forandring. - I Saudi- Arabia opplevde vi at vår lokale, mannlige guider forlot oss noen timer hver ettermiddag, fordi de skulle kjøre barna sine hjem fra skolen.

Internett skaper kontakt
Takket være Internett er ikke kvinnene lenger så isolert som tidligere. Politisk sett er det også blitt stadig vanskeligere for diktatorer å holde seg ved makten når de ikke lenger kan kontrollere adgangen til informasjon.

Også for Vagn har Internett vært et viktig verktøy på reisen. Han har kommet i kontakt med lokalbefolkningen via deres hjemmesider på Internett.

Vagn følger i store trekk sporene til den berømte danske ekspedisjonen som i 1761 ble sendt av gårde av kong Fredrik V og den danske regjering for å utforske \"Det Lykkelige Arabia\". Fem lærde menn dro avsted, men kun en, astronomen og naturforskeren Carsten Niebuhr, vendte hjem igjen fem år senere med viktige arkeologiske funn.

NRK1 søndag kl 23.15
Bilde
Den populære danske journalisten Vagn Olsen er stadig på reisefot. I en ny serie i ni deler reiser han Arabia rund på 80 dager.

Dansk produksjon
Ved Vagn Olsen
Pressekontakt i Fakta/Innkjøp: Gunilla Gaarder, tlf. 23049364
Pressekontakt: Siri G. Meyer, tlf. 23048123 (siri.gronning.meyer@nrk.no)