Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 26. september 2011 kl 20.15 Jobben er livet

To historier om arven etter far


De har fått en start og en mulighet andre bare kan drømme om.- Men hvordan oppleves det egentlig å skulle overta fars livsverk?

Det sitter i blodet. Generasjonene før dem har bygget det opp. De har arbeidsomme og vellykkede fedre, fedre som har utviklet familiearven videre til mer enn et solid levebrød.
Nå er det deres tur.

To unge kvinner, to helt forskjellige historier
Oda Lotte Heitmann er 26 år og fra Nordstrand i Oslo. Planen er at hun skal overta familiefirmaet Heitmann Marin, som driver med seilbåter. Først må hun lære seg hva jobben går ut på, der presset er stort. Faren har gjort stor suksess og Oda Lotte føler at skoene hun skal fylle er for store. I tillegg stilles det selvsagt høye krav til økonomisk lønnsomhet. Oda Lotte føler seg dratt mellom alle forventningene, får hun nok tid til samboeren og hvordan blir det i fremtiden når de eventuelt får barn?

Oda Lotte lurer på hvordan hun skal oppfylle alle forventningene og kravene. Og er det dette hun virkelig vil med livet sitt?

Odelsjente med ønske om å leve av musikken
Ingebjør Sørbøen er 21 år, fra Ål i Hallingdal. Hun er odelsjente på Nordre Sørbøen gård. Gården har vært i familiens eie i åtte generasjoner før henne. Ingebjør er eneste arving. Skal hun velge å gå videre som niende generasjon?

For Ingebjør er dette ikke en selvfølge. Fikk hun velge fritt, ville hun helst gjøre noe helt annet, hun har nemlig en stor lidenskap for musikk. Hun spiller hardingfele og drømmer om et liv som musiker.

Hun kjenner gården, dette er det slekta hennes har skapt. Kan man bare gi fra seg alt dette? Har man ikke et ansvar for alt slekten har bygget opp? Men, hva med ansvaret for seg selv og sitt eget liv? Vi følger Ingebjør i en periode der hun bla skal gi ut sin første plate.

Om serien
Vi tilbringer mye av vår våkne tid på jobben. Har du tenkt på hvordan jobben vi har påvirker livene våre også utover arbeidet? Gjennom dokumentarserien "Jobben er livet" får vi ti portretter av ulike liv, fortalt gjennom jobben disse menneskene har.

Dette handler om tema vi kan kjenne oss igjen i; å finne balanse i en travel hverdag, å velge seg en karriere med plass for barn, å kjenne på familiens forventninger og pliktfølelse. Forsøke å få til noe, til tross for ytre motstand og konkurranse. Å være stolt av en jobb andre anser som "tabu". Og, når det butter i livet, og man ikke klarer det man pleier, - hvor viktig blir det ikke da å klare å komme seg tilbake på jobb?

Egenprodusert dokumentarserie
NRK Fakta 2011
Regi: Kjersti Apenæs
Pressekontakt: Karoline Berg, 90108954
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900