Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 22. mars 2003 kl 22.00 Fakta på lørdag: Alder ingen hindring!

Eldrebølge på nåler


De er de eldste på jobb, og i prinsippet kreves ingenting annet av dem enn at de kreker seg opp trappa til bedriften. Gjennomsnittsalderen er så høy som 73 år, og her er flere 90-åringer, for de ansatte velger selv å tøye sin tid i arbeidslivet til langt inn i pensjonistalderen. Hva de bedriver? Lager nåler. Og de driver en suksess-bedrift.

I den nederlandske dokumentaren "Alder ingen hindring!" møter vi en håndfull arbeidere – Mary, Lena, Bill, Rosa, Roland og Mike – alle godt opp i årene og ansatt hos Vita Needle i en forstad til Boston. Arbeidstiden er fleksibel, med 37,5 timer som høyeste antall tillatte timer pr. arbeidsdag.

Motvert og fleksibel
Direktør Fred Hartman er 49 år og styrer en arbeidsstokk på 35 kvinner og menn: - Selv finner jeg at eldre mennesker er mer føyelige, sier han. - De liker deltidsarbeid og er veldig motivert.

Vi hilser på en eldre dame som fant ut at hun var blitt for gammel til å fortsette som serveringsdame i en diner: - Jeg har jobbet her i fem år nå. Jeg er 76.

Og slik går refrenget hos Vita Needle: - Jeg gikk i pensjon da jeg var 60. Men så fikk jeg lyst å jobbe igjen, og nå er jeg 90, forteller en annen dame.

De ansatte har vært alt mulig i sine tidligere liv – fysiologer, matematikere, selgere. Alle har de allerede en pensjonsplan fra en annen arbeidsplass, alle har de trygd og kommer til Vita Needle fordi de ønsker å arbeide. Til sammen er de et vinnerlag, for firmaet som driver med spesialnåler til farmasøytisk industri, er framgangsrikt. Produksjonen øker med 20 prosent pr. år.

Høy alder intet besvær
-Jeg er 83 nå, bare en ungdom. Har en masse tid igjen foran meg, forteller en av de mannlige
arbeidstakerne.

For de yngre – det er noen av dem også hos Vita Neelde – er det selvsagt merkelig å arbeide i lag med så mange eldre.

- Det er jo de eldre selv som må spørre seg om de virkelig behøver å gjøre en slik innsats i så høy alder, sier en av de yngre. - Klart nok er dette en merkelig miks, iallfall for meg, fordi nesten alle her er gamle nok til å være min mor eller far. Mange av de eldre her har gjort ting i livet som jeg ikke engang tør drømme om. Selv er jeg nødt å jobbe, jeg har kone og barn, men de eldre her må spørre seg om de virkelig trenger å gjøre dette. Svaret er selvsagt at de har andre verdier – noe jeg respekterer dem for.

Innkjøpt nederlandsk program
Originaltittel: Age No Problem (Hoge leeftijd geen bezwaar)
Regi: Wim Schepens
Produksjon: VPRO TV
Kontaktperson i Programinnkjøp: Gunilla Gaarder, 23 04 93 64
Pressekontakt Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57