Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 23. november 2009 kl 19.55 Folk: En reise i kunsten å te seg

Kunsten å te seg

Eivind Austad (28) fra Tromsø skal sammen med læreren sin, temester Osamu Fujita, vise publikum på Trænafestivalen det eldgamle, japanske teritualet Cha no yu. (Foto: NRK)
Eivind Austad (28) fra Tromsø skal sammen med læreren sin, temester Osamu Fujita, vise publikum på Trænafestivalen det eldgamle, japanske teritualet Cha no yu. (Foto: NRK)
I juli legger en japansk teseremoni-mester og hans norske læregutt ut på en merkelig reise. Sammen skal de dra sørover langs nordlandskysten i et flytende tyrkisk bad. Målet er øya Træna, hvor de skal forsøke å gjøre en tradisjonell japansk teseremoni - inni ei fjellgrotte.

Eivind Austad (28) fra Tromsø er en blant noen veldig få ungdommer fra Vesten som har klart å skaffe seg lærlingplass på et japansk kjøkken. I vel ett år har han jobbet gratis på en av de mest kjente restaurantene i Tokyo. Der har han lært seg japansk matkunst samtidig som han har studert det eldgamle, japanske te-ritualet Cha no yu. Nå ønsker han, sammen med læreren sin – temester Osamu Fujita - å vise publikum på Trænafestivalen hva dette gamle ritualet symboliserer.

Den perfekte måte
Cha no yu-seremonien skal i følge tradisjonen hedre øyeblikket gjennom å lage og servere te på en perfekt måte. Det er en symbolhandling for å vise respekt, også fiender imellom, gjennom ro og harmoni. Derfor er estetikken i handlingen viktig; måten teen tilberedes på er like viktig som hvordan den serveres.

For Eivind og Fujita-san er dessuten turen i seg selv en viktig del av målet. De mangler nemlig en del viktig teutstyr som de håper å finne på veien. Men teutstyr som innfrir kravene til en japansk temester, er ikke lett å finne i Nord-Norge.

På den fantastiske øya Træna, under den helt spesielle musikkfestivalen der, skal de altså gjennomføre en klassisk teseremoni. Men grønn te og stillhet der kokfæsk, mølja og mackøl ellers rår grunnen? Kort sagt: Kan et norsk festivalpublikum lære kunsten å te seg?

Om serien
"Folk" er en dokumentarserie bestående av frittstående program som produseres i hele landet. Serien har som mål å vise litt av det store mangfoldet som finnes i det norske samfunn. I en god og hyggelige halvtime møter vi ulike hverdagshelter fra hele Norge.

Egenprodusert dokumentar, Program riks (2009)
Programansvarlig: Kåre Johannes Inderberg, telefon 90864269
Programredaktør: Oddbjørn Rosnes, tlf 478 15 458
Pressekontakt: Silje Marie Lien, tlf 23 04 41 01/975 252 87
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900