Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 14. april 2000 kl 21.00 Før regnet faller

Før regnet faller (t)


NRK2 fredag 14. april kl 21.00
Før regnet faller

Kjærlighet i krigens skygge

Denne uforglemmelige anti- krigsfilmen gir oss innsikt i årsakene til de etniske krigene på Balkan. \"Før regnet faller\" er en skremmende aktuell og samtidig tidløs film om krig og kjærlighet som ble belønnet med Gulløven i Venezia i 1994. Filmen ble også Oscar-nominert i klassen beste utenlandske film i 1995.

Tre kjærlighetshistorier som utspiller seg mot en bakgrunn av politisk uro i Makedonia og London, fletter seg i hverandre og knyttes sammen av personer og hendelser. Hovedpersonene tvinges til å velge mellom å fortsette i den gamle tralten, eller bryte ut av den til fordel for det ukjente. Voldsspiralen på Balkan danner bakgrunn for disse skjebnene.

\"Før regnet faller\" er spilt inn i Makedonia, et fjelland som grenser til Hellas, Albania, Bulgaria og Serbia. Filmen forteller tre svært forskjellige, men likevel beslektede, historier.

Den første, kalt \"Ord\", tar oss tilbake i tid. Vi møter en greskortodoks munk som skjuler en ung muslimsk jente fra Albania i et eldgammelt kloster. Jenta, Zamira, beskyldes for å ha drept broren til en av medlemmene i en bevæpnet gjeng av urostiftere.

I den andre historien, \"Ansikter\", er rammen dagens Storbritannia. Vi presenteres for en
trekanthistorie. Britiske Anne har problemer med å velge mellom sin kjedelige ektemann Nick og sin makedonske elsker Aleksandar som er en prisbelønt krigsfotograf. Men før hun får bestemt seg, drar Aleksandar tilbake til sitt hjemland.

I den tredje historien, \"Bilder\", følger vi Aleksandars hjemkomst. Han prøver å legge de grusomme krigsopplevelsene bak seg. Han søker fred, men opplever i stedet at hans kristne hjemby er i krig med en muslimsk nabolandsby.

NRK2 fredag kl 21.00
Tidligere sendt 11.6.99

Bilde
Britiske Anne (Katrin Cartlidge) og hennes makedonske elsker, krigsfotografen Aleksandar (Rade Serbedzija).

Film - innkjøpt
Produksjonsland: Makedonia, Storbritannia, Frankrike (1994)
Regi: Milcho Manchevski
Originaltittel: Pred dozhdot/Before the Rain
Regi: Milcho Manchevski
I rollene: Katrin Cartlidge, Rade Serbedzija, Gregoire Colin m.fl.
Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41