Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 23. april 2003 kl 19.55 Hjem til sjimpansene

Moseids nye liv

Edvard Moseid har startet et nytt liv i Afrika. (Foto: Geir Ingar Egeland, NRK)
Edvard Moseid har startet et nytt liv i Afrika. (Foto: Geir Ingar Egeland, NRK)
Pappaen til Julius, Edvard Moseid, var i 35 år direktør for Kristiansand Dyrepark. Nå har han førtidspensjonert seg i Kenya. Her bor han midt i et viltreservat og kjemper for de utrydningstruede sjimpansene.

Moseid ble landskjent da han og familien adopterte sjimpansen Julius for 20 år siden. Apen var utstøtt av sin egen familie, og fikk flytte inn hos familien Moseid. Det gjorde Julius til en av Norges største kjendiser. Senere ble han tilbakeført til sine egne i Dyreparken. Det var en lang og vanskelig prosess.

Livsmotet tilbake
Den tidligere direktøren har tatt et endelig farvel med Kristiansand dyrepark. Etter en tøff sykdomsperiode har slagrammede Moseid fått livsmotet tilbake. Nå bor han og arbeider i Sweetwater Chimpanzee Rescue Center, i Nanyuki, ved foten av Mount Kenya. Senteret drives av Jane Goodall, en verdenskjent britisk forsker som har viet hele livet sitt til å forske på sjimpansene.

I reservatet til Moseid bor 37 foreldreløse sjimpanser. De har sett foreldrene bli skutt og slaktet, for så å bli solgt som såkalt "bush meat", kjøtt i fra bushen. Selv har de vært for små til å havne i kjøttgrytene, og har i stedet blitt solgt som kjæledyr. Hvert år blir flere slike foreldreløse sjimpanser beslaglagt i Afrika, og noen av dem havner i Sweetwater.

- Regnskogen i Afrika kuttes ned uten forståelse for det rike dyrelivet som finnes der. Dette fører jegerne lengre inn i jungelen, der sjimpansene tidligere fikk leve i fred. Hvis ikke vi gjør noe nå, vil sjimpansene være utryddet innen ti år, sier Moseid bekymringsfullt.

Men til tross for alvoret i saken; Edvard Moseid føler han har kommet til himmelen på jorden der han lever i sin lille hytte, midt ute på savannen. Her kan har hver morgen våkne til vakre soloppganger, nydelig fuglesang, og et fantastisk dyreliv. Hver eneste dag kommer savannens dyr til vannhullet like ved huset hans, for å slukke tørsten. Løver, sjiraffer, bøfler, neshorn og sebraer er hans nærmeste naboer.

Edvard Moseids eneste savn er familie og barnebarn hjemme i Norge. Men de unner ham dette. Dessuten er Edvard ganske klar:

- Jeg tør ikke se mine barnebarn i øynene og si at jeg ikke gjorde noe for sjimpansene før det var for sent. Jeg er nødt til å bruke mine siste krefter på dette, sier den tidligere Dyrepark direktøren.

Egenproduksjon ved NRK Sørlandet
Prosjektleder: Siv Kristin Sællmann, 38 12 12 12
Pressekontakt: Sidsel Aarsnes Linden, 23 04 98 41