Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 23. september 2000 kl 23.15 Fakta på lørdag: Rondespiret

Fakta på lørdag: Rondespiret (ttv)


NRK1 lørdag 23. september kl 23.15
Fakta på lørdag: Rondespiret

Norsk klatreekspedisjon mot toppen

Det er vilt, vakkert, pittoresk og utfordrende, det 2427 meter høye Rondespiret i fjellmassivet Sør-Rondane i Antarktis. I kveldens Fakta på lørdag følger vi fire norske klatrere i bestrebelsen på å nå toppen. Den prisbelønte dokumentaren skildrer de tekniske utfordringene ved selve klatringen, så vel som de menneskelige. Dette er ekstremsport på sitt mest ekstreme: Klatringen, været, utmattelsen og ikke minst nytelsen!

Rondespiret skiller seg ut ikke bare som den høyeste men også den mest pittoreske av fjelltoppene i massivet. 2427 meter høyt, ruver det i landskapet med sine blankslipte sider på alle kanter. Kun et fåtall forskningsekspedisjoner har vært i dette området etter at Wiggo Widerø i 1937 fløy inn til massivet og gjorde de første skisser av landskapet.

I desember 1996 kom en norsk ekspedisjon på i alt åtte mennesker tilbake til det norskkontrollerte Dronning Mauds land i Antarktis. For fire av deltagerne var målet å bestige Rondespiret. Det var ekspedisjonens leder Ivar Erik Tollefsen, Robert Caspersen, Håkon Staver og Aslak Aastorp.

- Svært lite visste vi om de rådende værforhold, men vi skulle ganske raskt oppdage at polarvindene fra sydpolplatået kunne herje voldsomt, og vi målte i alt 15 dager med vindstyrker på over orkan styrke. Nedbør var det minimalt med, og sola skinte døgnet rundt i de fem ukene vi tilbrakte på isen, forteller klatrerne, som alle har sin egen motivasjon for å drive med denne ekstremsporten.

Kvaliteten på fjellet var også et spenningsmoment, men den største utfordringen var vinden, som gjorde at klatrerne etter ti dager så svært mørkt på muligheten for i det hele tatt å komme noe særlig opp i veggen. Men som med alt mulig annet, kommer man først i gang, så handler det om å ta ett skritt av gangen. 6. januar 1997 var de fire norske klatrerne på toppen av Rondespiret, og nok et stykke norsk klatrehistorie kunne skrives.

Dokumentaren \"Rondespiret\" har vunnet en pris for beste dokumentarfilm under en visning i Moskva og en publikumspris i Frankrike.

NRK1 lørdag kl 23.15

Norsk dokumentar ved Nils Lund/Multimedia as
Pressekontakter: Gunilla Gaarder, tlf. 23049364 og Siri G. Meyer, tlf. 23048123 (siri.gronning.meyer@nrk.no)

Bilde
Det er vilt, vakkert, pittoresk og ikke minst utfordrende, det 2427 meter høye Rondespiret i fjellmassivet Sør-Rondane i det norskkontrollerte Dronning Mauds land i Antarktis (Foto: Ivar Tollefsen).