Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 24. desember 2003 kl 15.00 Stille natt

Våre kjære julesanger

Oddgeir Bruaset har laget det vakre programmet
Oddgeir Bruaset har laget det vakre programmet "Stille natt" om våre julesanger. (NRK-foto)
"Stille natt" er et vakkert program hvor vi får vite historiene bak våre mest kjente julesanger. De blir også sunget.

Dels blir historiene presentert av programlederen Oddgeir Bruaset, som tidligere har skrevet bok om hvordan julesangene våre er blitt til, dels er det opphavsmennene som selv forteller sin historie, og dels er det kjennere av avdøde opphavsmenn og –kvinner som beretter.

Sangene blir framført av artister som Inger Lise Rypdal, Ingeborg Hungnes, Oslo Gospel Choir, SKRUK og Sølvguttene, samt et improvisert familiekor bestående av etterkommere av Gustava Kielland.

Kjent miljø
Historiene blir fortalt og sangene blir for en stor del framført i det miljø hvor de hører hjemme. For eksempel synger Inger Lise Rypdal "Julekveldsvisa" i Prøysenstua, mens ungene drar "krakken bortåt glaset", der de leter etter den store stjernen.

Det er laget enkelte tablå for innimellom å visualisere sangtekstene og noen små "rekonstruksjoner" for å illustrere hvordan sangene ble til.

Glade jul
Historien om hvordan "Glade jul" ble til, vil være kjent for mange. Presten Joseph Mohr i St. Nikolas kirke i Oberndorf i Østerrike dro julaften morgen i 1818 til kirken for å gjøre de siste forberedelsene til midnattsmessen. Vel framme møtte han en oppskaket organist, Franz Gruber, som kunne fortelle at orgelet var ødelagt av mus som hadde gnagd hull på orgelbelgen, og at orgelet ikke lot seg reparere i tide. Til trøst og oppmuntring for alle dem som ville savne orgeltonene under julegudstjenesten, lagde så Mohr og Gruber en sang, "Stille Nacht", som de framførte sammen med to søstre og en flokk barn for en fullsatt kirke om kvelden.

Først om våren kom en orgelreparatør fra Tyrol, Karl Mauracher, til Oberndorf for å få skikk på instrumentet. På den tid hadde presten reist fra byen, og de fleste hadde glemt hele sangen. Men Mauracher fikk høre om opptrinnet på julaften, fattet interesse for den nyskrevne sangen, og da han dro tilbake til Tyrol, hadde han med en avskrift både av teksten og notene. Slik ble han den som gjennomførte den første etappen på den lange reisen som skulle føre "Glade jul" utover hele vår vide jord.

Underlige historier
Så viser det seg at bak mange av våre kjente og kjære julesanger skjuler det seg like underlige og fornøyelige historier. Det gjelder både de som tilhører den danske salmeskatten, for eksempel "Deilig er den himmel blå", "Her kommer dine arme små" og "Deilig er jorden", og det gjelder våre hjemlige julesanger, fra de eldste til de yngste.

Gustava Kielland skrev "O jul med din glede" hjemme i Lyngdal prestegård en sen førjulskveld i 1840-årene for at hennes egne åtte barn skulle ha en sang hvor de kunne utfolde seg i ekte juleglede mens de gikk rundt juletreet i stuen, for øvrig et av de første juletrærne som ble tatt i bruk her i landet.

Marie Wexelsen skrev teksten til "Jeg er så glad hver julekveld" i storstuen på Sukkestad gård på Toten julaften 1858, mens hun ventet på at faren skulle hente julegjestene som skulle komme med Skibladner.

Men slett ikke alle julesangene er blitt laget i en atmosfære av julestemning. Jakob Sande skrev teksten til "Det lyser i stille grender" en sommerdag i hagen hjemme i Dale i Sunnfjord; solen lyste så sterkt at mannen måtte søke skyggen av en ripsbærbusk. Tonene til "En stjerne skinner i natt" ble til tidlig en 17. mai morgen, mens Tore Aas ventet på at kona skulle pynte seg ferdig på badet, og de første ordene kom ned på papiret noen timer senere da Eyvind Skeie sto ved et vindu oppe i Stortinget og skuet utover barnetoget på Karl Johan. Eksemplene er mange, og listen kunne vært gjort mye lengre.

Nytt og nært forhold
Opptakene til programmet er for det meste gjort om vinteren, mens det ennå var snø og julestemning. Men historien om "Det lysere i stille grender" blir fortalt en varm sommerdag, i hagen utenfor barndomshjemmet til Jakob Sande.

- Målet har vært å fortelle om julesangene på en slik måte at publikum får et nytt og kanskje enda nærere forhold til dem, sier programskaperen Oddgeir Bruaset.

Programmet er sendt tidligere.


NRK Møre og Romsdal
Programskaper: Oddgeir Bruaset, 70142432
Pressekontakt: Anne Bekkevold, tlf. 23048956