Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 2. september 2011 kl 20.10 Kroning med komplikasjoner

Bak det kongelige slør


"Kroning med komplikasjoner" viser krangling i kulissene i den britiske kongefamilien. (Foto: Channel 4)
I 1953 fikk det britiske folk for første gang være "flue på veggen" da en ny monark ble kronet. Kroningen, og avgjørelsen om å kringkaste begivenheten, var ingen konfliktfri affære.

Dronningmoren, hennes private sekretær, samt statsminister Winston Churchill var skjønt enige om at det ikke ville tjene monarkiet å få lyskasterne rettet mot seg i form av en tv-overføring. Trioen representerte den konservative fløyen, mens Hertugen av Edinburgh, Prins Philip, og hans venn jarl Mountbatten var reformistene som ønsket et mer moderne monarki.

Motstridende krefter
Dronningmoren var fast bestemt på å sabotere svigersønnens forsøk på å modernisere monarkiet. Spesielt ønsket hun en eventyrlig kroningsseremoni i soft-fokus, fullstendig fritt for TV-kameraer. Dette for å beholde mystikken og det opphøyede ved monarkiet. Selv om prins Philip hadde en del av ansvaret for planleggingen av kroningen, fikk han ikke viljen sin når det gjaldt den offisielle fotograferingen. Dronningmoren mente fotografen Baron Nahum var en ekkel skjørtejeger og fikk trumfet igjennom at bildene skulle tas av Beaton. Til gjengjeld måtte hun ettergi prins Philips ønske om å slippe BBCs tv-kameraer inn i Westminster Abbey.

Av de 27 millioner britene som fulgte kroningsseremonien, hadde 10 millioner aldri før sett på TV. De var i ekstase over sin nye dronning og sitt nye "leketøy" - fjernsynet. Og da kameraene først hadde blitt sluppet inn i kongelige kretser, så var de kommet for å bli. Det som startet som verdens flotteste tv-sending utviklet seg til en tilsynelatende endeløs såpeopera.

Dokumentaren "Kroning med komplikasjoner" gir et interessant innblikk i kampen som pågikk i kulissene da dronning Elisabeth ble kronet.

Programmet er sendt tidligere.

Britisk dokumentar (2008)
Originaltittel: The Queen’s Coronation Behind Palace Doors
Distribuert av: Channel 4
Pressekontakt: Sidsel Aarsnes Linden, 909 55 364
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900