Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 30. januar 2006 kl 22.30 Vendepunkt

Når kroppen svikter

- Det er ikke alltid like lett å være gammel mann med et ungt sinn når kroppen sviker, sier 82-årige Laurie Grundt (Foto: Univisjon)
- Det er ikke alltid like lett å være gammel mann med et ungt sinn når kroppen sviker, sier 82-årige Laurie Grundt (Foto: Univisjon)
- Jeg trodde jeg skulle få hoppe rundt og spille ungdom helt til jeg døde, sier den 82-årige kunstneren Laurie Grundt, mens han humper av sted på krykkene. Å være en gammel mann med et ungt sinn er ikke alltid like lett når kroppen svikter.

I det siste programmet i serien "Vendepunkt" møter vi mennesker som av ulike årsaker opplever at kroppen svikter. Gjennom måten de takler det på, kan de vise oss noen nyttige strategier. For de fleste av oss vil oppleve dette i løpet av livet.

Positiv psykologi
Den som greier å være optimistisk når man blir syk eller skadet i en ulykke, har det gjennomgående bedre enn de som er pessimistisk. Hvis man ser bort fra alt det praktiske som må ligge til rette, så er tankene våre nøkkelen til et bra liv på tross av at kroppen svikter. Noen er så heldige at de er "født optimister", men det er håp også for oss andre.

- Optimisme er en ferdighet som kan læres, sier professor i psykologi Martin Seligman ved Univeristy of Pennsylvania. Han regnes som den positive psykologiens far. I over 40 år har han jobbet med blant annet optimisme, og har hatt fokus på hva som er rett med folk, mer enn hva som er galt. Den positive psykologien er en reaksjon mot at psykologien i så mange år har vært fokusert på de negative tingene i livet – angst, stress, depresjon.

Seligman har forsket på hva vi kan lære av dem som har det bra, og i programmet gir han også innblikk i hvordan man kan trene seg opp til å bli mer optimistisk. Det handler om å snu tankene sine, og dette er en teknikk man bør lære seg så tidlig i livet som mulig – helst før man blir rammet av en krise.

Russisk rulett
I programmet møter vi blant andre Astrid Steen Isaksen, som har en alvorlig kreftdiagnose. Å leve i uvisshet om behandlingene virker og hvilken vei det går, beskriver hun som en følelse av å spille russisk rulett – om igjen og om igjen. Steen Isaksen var i ferd med å ta doktorgraden på nettopp alvorlig sykdom da hun selv ble syk. I kveld gir hun oss innblikk i hvordan man kan gjøre livet så godt som mulig selv om man er rammet av alvorlig sykdom.

Vi møter også Vibeke Holmefjord som ble hardt skadd i en bilulykke.

Om serien
I denne serien i fire deler blir vi kjent med mennesker som har opplevd kriser som et vendepunkt i livet. Vi møter også fagfolk som gir økt kunnskap omkring temaene, og hvordan man kan komme styrket ut av en vanskelig livssituasjon.

- Kriser er forbundet med vekst og utvikling og er en gyllen sjanse til å bli bedre kjent med en selv, sier Frode Thuen, professor i psykologi ved Universitetet i Bergen og faglig ansvarlig for serien.

Serien er produsert av Univisjon, Universitetet i Bergen, i samarbeid med NRK
Faglig ansvarlig: Professor i psykologi, Frode Thuen, UiB
Produsent: Nils Arne Sæbø
Manus/regi: Arnt Brandseth/ May-Britt Skjelvik, tlf: 55 58 69 11
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78