Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 25. august 2007 kl 23.45 Nattkino: De dødes tjern

Norsk grøsserklassiker

En scene fra filmen
En scene fra filmen "De dødes tjern". (Foto:NRK)
"De dødes tjern" fra 1958 er basert på Bernhard Borges bok av samme navn. Borge, alias André Bjerke, skrev fire psykologiske thrillere som alle regnes blant de fremste i norsk kriminallitteratur. Bjerke spiller selv en av hovedrollene i denne intense thrilleren.

Seks Oslo-mennesker reiser med tog til en skogsbygd i Østerdalen. Det er kriminalforfatteren Bernhard Borge (Henki Kolstad) og hans kone Sonja (Bjørg Engh), psykoanalytikeren Kai Bugge (Erling Lindahl), redaktør Gabriel Mørk (André Bjerke), jurist Harald Gran (Georg Richter) og Grans forlovede Liljan Werner (Henny Moan). Vennene skal besøke Liljans bror Bjørn, som holder til på en hytte.

Gammelt sagn
I nærheten av hytta ligger et tjern som det knytter seg et gammelt sagn til. En gang i forrige århundre utspilte det seg et morddrama her: En mann drepte sin søster og hennes elsker. Etterpå druknet han seg i tjernet. Siden er det blitt hevdet at alle som oppholder seg på åstedet, det vil si morderens hytte, blir besatt av et underlig dragsug: De blir tvunget til å drukne seg i tjernet.

Når vennene kommer til hytta, viser det seg at Bjørn er forsvunnet. Alt tyder på at han er blitt offer for det selsomme dragsuget. De seks slår seg ned i hytta, fast bestemt på å oppklare mysteriet. Snart går det opp for dem at også de blir utsatt for den dragende makten i "De dødes tjern". En natt går Liljan i søvne mot vannet, og blir reddet i siste øyeblitt i det hun skal til å kaste seg ut. Men når det samme dragsuget en annen natt rammer en av de andre, kommer redningen forsent.

En opplevelse
"De dødes tjern" ble mottatt svært godt av kritikerne ved premieren i 1958. Aftenpostens anmelder skrev at det "... er ganske enkelt en opplevelse å se norsk film så gjennomarbeidet, så filmatisk velpleiet og fengslende fremstilt - både dramatisk, fotografisk og musikalsk.".

Sendt tidligere.

Norsk spillefilm fra 1958
Regi/manus: Kåre Bergstsrøm
Med: Med Henki Kolstad, Henny Moan, Bjørg Engh, Erling Lindahl, André Bjerke og Georg Richter.
Pressekontakt:Inger Larsen, 23 04 78 53
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900