Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 1. november 2013 kl 20.05 Nasjonal strikkekveld

Maske for maske


Fra fredagskvelden senker seg over landet og helt til den lyse lørdagsmorgenen, skal det strikkes. Håndarbeidet har alltid vært en del av manges liv, men det er sjelden i søkelyset - i hvert fall ikke i så mange timer.

Verdenspressen har alt skrevet om direktesendingen som går fra Norsk Trikotasjemuseum på Salhus ved Bergen, der de gamle maskinene fortsatt kan brukes.

Programleder Rebecca Nedregotten Strand, som også ledet den nasjonale vedkvelden, loser oss gjennom flere lodne temaer i løpet av kvelden.

Moderne og sosialt
Kontakten mellom strikkere over hele verden er tett og preget av delevilje. Det finnes utallige strikkenettsider, strikkeklubber og motemagasiner. På en egen catwalk får vi se flere klassiske og nye moteplagg, og seerne kommer til å sende inn sine egne bilder via Instagram.

Teknikker og gjester
Mens fire trønderdamer strikker et ytterplagg til en Harley Davidson, skal forsker Annemor Sundbø vise oss hvor de fleste gensermønstrene kommer fra. En ekspert fra Selbu forteller historien bak selbuvotten, og strikker like godt en vott med åttebladsrosen under sendingen. Ulike strikketeknikker blir demonstrert, til og med den forhistoriske nålebindingen som folk brukte i steinalderen.

Fire strikkeportretter
Kristian Elster, som er utenriksreporter i NRK, strikker når han er på reise. Og det er ofte, så stabelen med plagg blir høyere for hver uke. I Bø i Vesterålen er det ingen mangel på votter, for der bor Eva Kvensjø som tryller frem votter i alle farger og former. Entusiasten med det store hjertet, Vibeke Jerkaas, samler inn strikkelapper fra hele landet og lager pledd til folk som trenger litt ekstra omsorg. Og en dame vi kanskje ikke ville forbinde med strikking, driver en vellykket garnbutikk i Vadsø.

De ufullendte
Sorg, latter og gode historier knytter seg gjerne til mislykkede strikkeprosjekter. Kunstneren Kari Steihaug har i over ti år samlet uferdige strikketøy for å dokumentere poesien i det uperfekte og det tapte. Hun vil gjerne ha tilsendt flere fadeser til sendingen, og seerne er invitert til å bidra.

Mye, mye mer
Det kommer også til å handle om hva som skjer med oss når vi strikker, hvorfor vi strikker heller enn å kjøpe, om ull, garntyper, hønsestrikk og politikk, Carpe Diem-genseren, og selvsagt skal det hele akkompagneres av levende musikk.

Når det nærmer seg midnatt, kommer nattevakten Gøril Grov Sørdal fra Norgesglasset for å ta over programlederollen. Da er det klart for den store konkurransen.

Landskamp: fra sau til genser
Klarer Norge å danke ut Australias rekord fra 2004? Idet klokken slår 24, skal én sau klippes av én person mens sju personer karder, spinner og strikker ullen. Før solen står opp, må genseren være klar. Verdensrekorden er på 4 timer 51 minutter og 14 sekunder. Flere land følger konkurransen via internett. Blir det ikke verdensrekord, blir det i det minste norgesrekord. Dette er ikke gjort i Norge før.

Avsparket til sendingen skjer på NRK1 i Norge Rundt

Repriser:
Nasjonal strikkekveld: NRK2 søndag 3.11. 08.00-11.55
Nasjonal strikkenatt: NRK2 lørdag 2.11. 07.00 -13.00, og søndag 3. 11. 11.55 – 17.55

Direktesendt underholdningsprogram
Egenproduksjon. 2013
Programleder: Rebecca Nedregotten Strand
Prosjektleder: Lise-May Spissøy

Presseansvarlig: Sidsel.Mundal@nrk.no tlf 4145 2326
Kontaktadresse for presse presse@nrk.no tlf 414 28 800
TV-seere bes kontakte Publikumsservice tlf 23 04 70 00