Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 30. april 2002 kl 20.00 Lalla Carlsen, selvfølgelig!

Chat Noirs førstedame

Lalla Carlsen i sitt hjem i Lallakroken på Briskeby i Oslo (Foto: NRK)
Lalla Carlsen i sitt hjem i Lallakroken på Briskeby i Oslo (Foto: NRK)
I anledning av at Chat Noir fylte 90 år 1. mars i år, sender NRK1 fem portretter av revykunstnere som alle tilbrakte en stor del av sin karriere på Chat Noirs scene.

Haralda Petrea Christensen ble født i Svelvik i 1889, og debuterte i 1914 i operetten ”Høstmanøver”. I dette portrettet, laget av Andreas Diesen, møter vi både kolleger og slektninger som forteller om denne frodige revystjernen med det store hjertet. Vi møter også Lalla Carlsen selv i flere arkivopptak. Hun døde i 1967.

Andreas Diesen har tatt turen til Lallakroken på Briskeby i Oslo, og besøkt Lalla og Carsten Carlsens hjem ”Villa GroGro”. Huset er fredet, og det er barnebarnet Vibeke Sæther som bor der i dag. Lalla og Carstens sønn, Arne Carsten Carlsen, forteller om hvordan hans mor som 15-åring ble opptatt som elev ved Nationaltheatrets teaterskole, men at bestemoren nektet henne å begynne. Men Lalla endte på scenen likevel. Bokken Lasson, Chat Noirs grunnlegger, forteller i lydopptak at hun ansatte Carsten Carlsen som pianist og fikk Lalla ”på kjøpet”.

Arkivopptak
I arkivopptak får vi se Vibeke Sæther opptre med bestemorens nummer ”Sisiken som satt på Nellys hatt”, med tekst av Wilhelm Dybwad. Lalla Carlsen selv hadde mange bravurnumre, blant annet ”Marsjkonkurransen”, ”Ei hel ei, ei halv ei te’ to” og frigjøringssangen over alle:
”Norge i rødt, hvitt og blått”. I eldre år utvidet hun repertoaret, og spilte både i Brechts ”Tolvskillingsoperaen” og Mor Aase i Ibsens ”Peer Gynt”.

I programmet møter vi også datteren Vessa Carlsen, kollegene Leif Juster og Jens Book-Jenssen. Dessuten har NRK-veteranene Erik Bye og Sverre Christophersen mye pent å si om Lalla Carlsen, både som revyartist og menneske. Vi blir også med på avdukingen av Lalla Carlsens statue i Svelvik.

Programmet er tidligere sendt i august 1994.

Egenprodusert underholdning
Programansvarlig Andreas Diesen
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83

Bilde
Lalla Carlsen i sitt hjem i Lallakroken på Briskeby i Oslo (Foto: NRK)