Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 27. mars 2011 kl 17.30 To menn i dødssonen

To menn i møte med døden


Komikeren og legen har fått hvert sitt møte med døden. I "Åpen Himmel" deler Jon Schau og Per Fugelli sine erfaringer.

I programmet møtes de to kjente personene på Vestre Gravlund i Oslo for å snakke om forholdet til sin egen død. De kommer fra svært forskjellige miljøer, den ene uten formell utdannelse, den andre med lang akademisk erfaring. Felles for dem er at de vet hvordan de skal formidle et budskap til sitt publikum. Og så er de brennende opptatt av å snakke om døden.

Fikk kreft
Per Fugelli kom nær døden da han fikk kreft i 2009. De opererte bort en svulst i tarmen, og han fikk cellegiftbehandling. I mai 2010 måtte han få operert bort en ny svulst, denne gang i lungene.

Fugelli er professor i sosialmedisin og var i gang med forberedelsene til en bok om vårt samfunns forhold til døden da han selv ble dødssyk. Da ble det i stedet en bok om hans egne opplevelser som kreftsyk og hva han ble tilbudt av norsk helsevesen, og ikke minst ble det en personlig bok om hans eget forhold til døden.

Møtte døden i koma
Jon Schau har årelang fartstid som standup komiker. Han ble tildelt Stå Opp-prisen to ganger; i 1996 og i 2007. Han var en av Norges fremste i denne bransjen og gjorde suksess. Men Jon Schau levde et hardt liv, og det ingen visste var at han i 15 år hadde ruset seg for å greie forventningspresset og livet som "tullefrans".

Til slutt sa kroppen stopp. Jon ble syk og mistet bevisstheten mens han var på en jobb i Bodø. Etter 5 uker i koma våknet han opp på et sykehus i Oslo. I løpet av disse 5 ukene fikk broren hans to ganger beskjed om at han var død.

I denne utgaven av "Åpen Himmel" forteller han om det som skjedde, og som forandret det meste i livet hans. Han hadde to identiske sett av opplevelser på den andre siden da kroppen hans var død. - Jeg måtte oppleve det to ganger for å tro det sier han.

Det er sterke og ubeskrivelige erfaringer han setter ord på. Han forteller at han fikk valget om å bli eller komme tilbake til livet. Han valgte det siste.

Egenproduksjon 2011
Prosjektleder, NRK Temaredaksjonen: Magne Vik Bjørkøy, 73 88 12 00 dir. 73 88 15 86, mobil 90 78 99 50
TV-seere bes kontakte: Publikumsservice, tlf 815 65 900