Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 30. mars 2004 kl 23.10 Utsyn: Irak - Krig for enhver pris

Allianser og motsetninger

FNs våpeninspektør Hans Blix (Foto: Albert Gea/Reuter)
FNs våpeninspektør Hans Blix (Foto: Albert Gea/Reuter)
For et år siden var de allierte stridskreftene fra USA, Storbritannia, Spania, Polen m.fl. på frammarsj i Irak. De franske fjernsynskanalene France 3 og 5 samt avisen Le Monde står bak en kveldens dokumentar som blottlegger rivningene mellom gamle alliansepartnere i dagene før krigen var et faktum.

Gjennom rapporter fra folk som var til stede – for eksempel i FNs sikkerhetsråd – gir dokumentaren innblikk i forhandlingene, de personlige båndene og relasjonene som ble satt på prøve på møtene i FN, stadium for stadium, helt fram til krigsutbruddet 20. mars 2003.

Nøkkelaktørene
Nøkkelaktører i den diplomatiske krisen som oppsto mellom USA og Europa, og som er med i dokumentaren, er først og fremst utenriksministrene Colin Powell (USA), Dominique de Villepin (Frankrike), Jack Straw (Storbritannia), Igor Ivanov (Russland) og Joschka Fischer (Tyskland).

Diplomater og våpeninspektører
Blant amerikanske politiske rådgivere og diplomater som er med i dokumentaren, finner vi Paul Wolfowitz, Richard Perle, Richard Haass m.fl.

Slik situasjonen utviklet seg, kom FNs våpeninspektører til å spille en avgjørende rolle da det stormet som verst omkring krigen i Irak, ikke minst i Storbritannia. Bl.a. deltar Hans Blix, Mohamed El Bradei og Jacques Baute i dokumentaren.

Innkjøpt fransk program
Originaltittel: Europe/USA; Behind the Scenes of a Political Rupture
Regi: Jean-Christophe Rosé
Produksjon: France Televisions, Le Monde, Roche Productions (2004)
Kontakt i Programinnkjøp Dokumentar: Gunilla Gaarder, 23 04 93 64 Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57