Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 6. februar 2005 kl 20.15 Ekstreme dyr

Kampen for tilværelsen

Steve Leonard i møte med en sjøelefant. (Foto: Steve Leonard)
Steve Leonard i møte med en sjøelefant. (Foto: Steve Leonard)
For noen dyr er ikke aggresjon bare noe som ligger i genene – det er den eneste måten å overleve på. I kveld møter Steve Leonard blant annet to og et halvt tonn store sjøelefant. Disse dyrene har et harem på opptil 100 hunner

Steve dykker også blant ville tigerhaier i Afrika, og får føle hva det vil si å bli angrepet av hai.

Med kajakk som fremkomstmiddel drar han også nedover kanadiske elver for å følge gyteferdig laks på deres selvmorderiske vandring.

Albatross-unger må holde ut i redet i flere måneder i den arktiske vinteren. Foreldrene deres foretar utrolige flygninger over lange distanser for å finne mat. Steve forteller oss mer.

Utholdenhet
Hvert år drar rundt 1000 huskyer 1200 miles tvers over Alaska som en del av et utholdenthetsrace, Iditarod. Dette kan sammenlignes med London maraton ganger 45, en tur gjennom snøen i bare ni dager med fører og tung oppakning.

Steve foretar sin egen test. Han leder hundene i et 80 miles non-stop race i løpet av et døgn.

Bikinkledde damer
Det skal også dreie seg også om mennesker i kveldens program. Steve drar til Californias berømte Muscle Beach der han møter en gjeng kvinnelige kroppsbyggere som pumper jern. De bikinikledde kvinnene har større biceps enn Steves lår.

Om serien
I tre programmer, produsert av BBC, drar Steve Leonard på en utrolig reise rundt i verden. Han skal observere hvilke metoder dyr tar i bruk for å overleve i de mest ugjestmilde områdene på jorden. Kulde, hete, aggresjon, sterkt press, høyde og utrolig lange reiseruter er noe av det dyr, og også reporteren, utsetter seg for.

Steve Leonard er utdannet veterinær, og det var denne bakgrunnen som brakte ham inn i fjernsynet. BBC begynte med å lage et innslag fra veterinærstudentenes avgangsklasse, noe som etter hvert ble til serien "Vets School", hvor Steve Leonard gjorde stor suksess. Deretter ble det flere programmer sammen med norske Trude Mostue og hennes "Veterinærene"-serier.

Britisk naturdokumentar (2002)
Produsert av BBC/Animal Planet
Originaltittel: "Extreme Animals"
Programleder: Steve Leonard
Regi: Martin Hughes Games, Marielle Wyse, Simon Bell, Tom Hugh-Jones
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78