Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 30. januar 2013 kl 19.45 Underveis: Feltprestene

Meb bibel og våpen


Prest Peder Dahl lyser velsignelse rett før det ropes til kamp. Han har valgt å ta med seg sitt livssyn inn i det militæret og bærer både Bibel og våpen med seg ut i felten.

Anne Berit Mathisen er også feltprest, men hun er "nesten pasifist" og vil ikke skyte med skarpt.

Tøffe kav
De to feltprestene er hovedpersoner i denne utgaven av "Underveis". Begge møter de etiske utfordringer i jobben sin, enten det er på skarp øvelse eller i klasserom-samtale med soldatene. Deres eget livssyn blir hele tiden satt på prøve.

Vanskelig valg
Peder Dahl opplever det ikke som enkelt å stå som prest sammen med soldater som øver til krig. Han innrømmer at det er et vanskelig valg å ta. Rett etter at han i ro og mak ber "Fadervår" sammen med soldatene, lyder kampropene utover øvingsplassen. Kontrasten er påfallende.

Døden som tema
For soldater som trenes til skarpe operasjoner, er det å miste kamerater eller ofre eget liv et naturlig tema. I Forsvaret er det gjerne feltpresten som tar disse samtalene.

Anne Berit Mathisen befinner seg i samtale med de som måtte hente hjem omkomne medsoldater fra Hercules-ulykken på Kebnekaise. I programmet forteller hun at det er det tøffeste hun har gjort – å være prest og samtidig kjenne på egen sorg over falne medsoldater.

Om serien
I livssynsprogrammet "Underveis" møter vi mennesker som forteller om sine valg og verdier, og om hvordan det har påvirket livene deres.

Programleder Henriette Louise Krogness tar ukens tema videre med en gjest i studio.

Norsk livssynsprogram (2012).
Produsert av NRK.
Programleder: Henriette Louise Krogness.
Presseansvarlig: Aesha Ullah, tlf: 414 14 653/23 04 93 75.
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900.