Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 26. august 2003 kl 22.10 Kokkekunst på amerikansk manér

Matlaging med forviklinger

Loren (Jason Lee) i samtale med den verdensberømte restauranteieren Louis Boyer (Eddy Mitchell)
Loren (Jason Lee) i samtale med den verdensberømte restauranteieren Louis Boyer (Eddy Mitchell)
Amerikaneren Loren har vært glad i mat siden han var liten. Nå befinner han seg i den franske byen Dijon med et vagt håp om å få arbeid i en av Frankrikes mest prestisjefylte restauranter. Lorens idol, Louis Boyer, er sjef ved "Quatres étoiles". Han er beryktet for sine voldsomme humørsvingninger, noe som skaper store problemer både for Loren og restauranten.

På forhånd har en venninne av Loren ordnet plass for ham hos Boyer. Problemet er at den berømte restaurantmannen og resten av staben hadde ventet seg en kvinne, og til å begynne med er læretiden tung for den unge amerikaneren.

Loren har imidlertid også en annen lidenskap, nemlig basketball, en interesse han tilfeldigvis deler med Louis Boyer. Via ballspillet vinner han innpass hos den humørsyke mannen. Etter hvert oppdager Boyer også at Loren har et stort talent for matlaging, og han blir enda mer vennligstilt overfor amerikaneren - til datteren Gabrielles store misnøye. Etter at han ble enkemann, har Boyer oppdratt Gabrielle alene. Hun er blitt en suksessrik restaurantarkitekt, forlovet med fysikeren Vincent, men har et meget anstrengt forhold til sin far.

Problemer i kø
For tiden blir Boyer forfulgt av skatteinspektør Rupert, en byrde som gir ham store psykiske problemer. Han begynner å oppføre seg merkelig, og en kveld lukker han seg inne i kjøleskapet uten klær på, og blir der. Den samme kvelden er restauranten full av gjester, og i tillegg har den mektige matkritikeren Wellington meldt sin ankomst sammen med tre viktige forretningsforbindelser.

Det er bare én ting å gjøre: Loren og Gabrielle må ta saken i egne hender. Læregutten må lage mat, og arkitekten må servere.

Etter hvert lykkes det endelig å få Boyer ut av kjøleskapet, men han må på sykehus, og de to unge må fortsette å drive restauranten. Så får de høre at en utsending fra Michelin-guiden er på vei. Faren for å miste en stjerne er overhengende...

Amerikansk spillefilm fra 1998
Originaltittel: Cuisine américaine
Regi: Jean-Yves Pitoun
I rollene: Jason Lee, Eddy Mitchell, Irène Jacob
Pressekontakt: Hilde Ljøen, tlf. 23 04 72 36